Este una dintre destinaţiile preferate ale turiştilor pentru că aici vegetaţia indigenă se îmbină armonios cu lumea animalelor, primul far al Africii de Sud şi o plajă minunată, ideală pentru cei care doresc să se bronzeze şi să se bălăcească într-un decor complet natural.
Rezervaţia naturală Cape Columbine a fost inaugurată în anul 1973, pe suprafaţa a 263 de hectare, de-a lungul coastei stâncoase, marcate de numeroase golfuleţe. Se află în apropierea satului pescăresc Paternoster. De altfel, intrarea în rezervaţie se face la cinci kilometri distanţă de acest sat, în dreptul unui golf ce atrage pe cei mai mulţi pescari din zonă.
Numele de Cape Columbine a fost iniţial numele farului maritim aflat pe teritoriul rezervaţiei. Este vorba despre ultimul far manual construit în Africa de Sud. A fost înălţat în anul 1936 şi, culmea ironiei, este primul far pe care îl văd de pe mare corăbiile venite din direcţia Europei. Lumina lui se ridică la 80 de metri peste nivelul apei şi poate fi detectată de la o distanţă de 50 kilometri. Farul se cheamă Columbine, nume dat în memoria echipajului maritim al corabiei britanice Columbine, naufragiată în anul 1829 în apropierea ţărmului. Până în anul 1932, alte cinci nave s-au lovit de ţărm, transformându-se în epave ale căror rămăşiţe încă zac pe fundul apei, la picioarele farului.
În prezent, farul Columbine primeşte şi vizitele turiştilor. Drumul se parcurge însă pe jos şi este cam dificil, astfel că vizitatorii au nevoie de îndrumări speciale şi o pereche de încălţări cu talpă dură, căci traseul trece prin nisip, ţărmul peninsulei şi traversează parţial şi formaţiunile stâncoase aflate de-o parte şi de alta a golfurilor.
Cei care doresc să pătrundă în interiorul farului o pot face în cadrul unui program zilnic de vizitare între orele 10.00 şi 15.00, contra cost. Priveliştea din vârful farului merită însă toţi banii.
În anumite cercuri, rezervaţia naturală Cape Columbine este cunoscută sub numele de Tietiesbaai, de la denumirea plajei sale devenită faimoasă printre turiştii din întreaga lume.
Ceea ce a adus celebritate acestei destinaţii turistice sunt o serie de stânci foarte mari, rotunde şi care se află dispuse chiar în jurul golfurilor. Ele creează impresia unui spaţiu special prevăzut pentru incursiuni curajoase. Foarte mulţi turişti se sprijină de aceste stânci pentru a putea vedea de aproape delfinii şi balenele care înoată în apa golfurilor. În afara sezonului de împerechere a vieţuitoarelor marine, golfurile devin adevărate „piste” pentru plimbările cu caiacul.
Plaja din dreptul acestor golfuri reprezintă şi ea o atracţie specială. Se cheamă Tietiesbaai şi este cunoscută drept o plajă intimă, din cauza golfului flancat de pietrele enorme. Stâncile de granit roz ce mărginesc acest golf dau impresia că plaja se sprijină pe o pereche de umeri foarte mari, iar priveliştea este spectaculoasă. Aceasta este considerată cea mai frumoasă plajă de pe coasta vestică a peninsulei Capului. Apa Oceanului Atlantic mângâie ţărmul cu nisip auriu şi este extrem de calmă, permiţând până şi turiştilor cu copii mici să se bucure de puţină bălăceală. Din păcate, apa este pe cât de limpede, pe atât de rece, astfel că nu se recomandă băile prelungite.
Renumele rezervaţiei naturale Cape Columbine se leagă, bineînţeles de vegetaţia specială, sud africană. Este vorba de vegetaţie tip fynbos, combinată cu o serie de specii de plante suculente Karoo. Cele din urmă sunt extrem de rare, înfloresc exclusiv primăvara şi transformă suprafaţa rezervaţiei naturale Cape Columbine într-un adevărat spectacol floral, dând impresia că aici ar avea loc numeroase festivaluri de flori.
Luna iunie este ideală pentru turiştii care doresc să se bucure de culorile şi parfumul deosebit al florilor. În funcţie de precipitaţii, până în luna octombrie, florile se trec.
Rămân însă alte numeroase atracţii de bifat în cadrul rezervaţiei naturale Cape Columbine. De exemplu, animalele. Viaţa marină este reprezentată de balene şi delfini jucăuşi, dar şi de foarte multe moluşte. Moluştele abundă, pot fi văzute peste tot, uneori chiar şi pescuite de către turiştii cu permise în acest sens.
Totuşi, cele mai speciale vieţuitoare de aici sunt homarii de stâncă ai peninsulei Capului, consideraţi, pe bună dreptate, drept homarii de aur ai Africii de Sud. Nu lipsesc nici păsările, cele mai gălăgioase şi vesele fiind păsările de apă.
Rezervaţia naturală Cape Columbine este îndrăgită de turişti şi datorită condiţiilor de cazare pe care le pune acestora la dispoziţie. Cei îndrăgostiţi de peisajele marine îşi vor împlini visul de a se trezi pe malul apei.
Există două tabere pentru campat, chiar în apropierea plajei Tietiesbaai. Prima tabără se află la poalele farului Columbine şi este prevăzută cu două spaţii de toalete comune. Nu există electricitate. În schimb, tabăra permite turiştilor să facă oricând baie în apa rece a Oceanului Atlantic. A doua tabără de campat este ceva mai confortabilă, dispunând atât de corturi spaţioase cu mai multe paturi, cât şi de colibe fermecătoare cu acoperişuri de stuf. Această a doua tabără se află în apropierea porţilor rezervaţiei naturale Cape Columbine şi este amplasată chiar pe plajă.
Ca şi activităţi turistice, menţionăm pescuitul, canotajul, scuba diving, plimbările pe malul apei.
Rezervaţia naturală Cape Columbine este deschisă zilnic, iar accesul este gratuit. Turiştii care îşi doresc să experimenteze viaţa la cort în condiţiile pur africane trebuie să ştie că preţurile sunt foarte mici, dar rezervările se fac exclusiv prin fax.