Rezervaţia naturală Cariera Corabia se află în satul Someșu Rece, comuna Gilău din judeţul Cluj. Este o rezervaţie de tip geologic, de interes naţional, fiind înscrisă în categoria a III-a a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii.

Accesul la această arie protejată nu este deloc greu, ci este la îndemâna oricui, chiar şi a celor mai puţin experimentaţi în drumeţii. Trebuie urmată şoseaua care leagă comuna Gilău de Cabana Someșu Rece, iar de la cabană, trebuie să se urmeze traseul marcat cu o cruce roşie, care duce prin Valea Bârlogu, apoi prin punctele Păltinei, Mâţeşti, Plopi, Cetatea Liţa şi, în final, Cabana Muntele Filii. Traseul turistic durează în jur de 15-20 de minute, în funcţie de stilul de mers al fiecăruia.

Rezervaţia naturală Cariera Corabia se întinde pe o suprafaţă de doar două hectare şi este amplasată pe Muntele Corabia, pe versantul din vest. Numele muntelui provine de la formă destul de bizară pe care o are. Cariera a fost declarată şi monument natural, aşa că importanţa sa este una chiar mare.

Zona a fost declarată rezervaţie naturală datorită rocilor metamorfice, care au luat naştere în urma unor procese de transformare din structurile mineralogice ale scoarţei terestre. Rocile metamorfice predominante aici sunt şisturile cristaline, roci care se găsesc mai ales în Carpaţii Meridionali, dar care pot fi văzute şi în celelalte două mari grupe muntoase ale ţării noastre.

comuna-gilau.jpg

Aşadar, Rezervaţia naturală Cariera Corabia prezintă un interes ştiinţific foarte mare, dându-le geologilor posibilitatea de a studia aceste roci chiar la suprafaţa pământului. Însă nici turiştii care ajung în rezervaţie nu se pot plânge, pentru că pot vedea ceva interesant ce nu vezi oriunde.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.