Rezervaţia naturală Cheile Carașului se află, din punct de vedere administrativ, pe raza comunei Caraşova din judeţul Caraş-Severin. Este una dintre cele mai frumoase zone din Munţii Aninei, iar cheile sunt incluse în Parcul Naţional Semenic – Cheile Carașului.

Cheile Carașului fac parte dintr-o rezervaţie de tip mixt şi se întind chiar între pârâul Comarnic, râul Caraș şi comuna Caraşova. Ocupă o suprafaţă de 578 de hectare şi au o lungime de 19 kilometri, ceea ce le situează pe locul doi în topul celor mai lungi chei din România. Cheile au fost formate chiar de râul Caraș care a reuşit să sape în piatră calcaroasă, formând un peisaj sălbatic excepţional.

Chiar dacă au 19 kilometri, Cheile Carașului pot fi vizitate pe o lungime de doar zece metri. Însă este suficient ca orice turist să îşi dea seama că a păşit într-o lume cu adevărat spectaculoasă. Accesul în chei se face, în primul rând, cu maşina, pe drumul care leagă Reşita de Anina.

După ce se ajunge în dreptul comunei Caraşova, turiştii trebuie să coboare sub viaductul de acolo şi apoi să meargă pe jos, pe o potecă ce face parte dintr-un traseu turistic şi care este însoţită de malul stâng al Carașului.

Pereţii Cheilor Carașului ajung la înălţimi de 150 şi chiar 250 de metri, iar, din loc în loc, sunt presaraţi cu peşteri, una mai frumoasă ca alta. Printre cele mai populare peşteri, se numără Peştera Tolosu (care este chiar la intrarea în chei), Peştera Liliecilor, Peştera Valeaga, Peştera Racoviţa şi Peştera de sub Cetate. Dimensiunile lor diferă, iar cele mai multe pot fi vizitate doar dacă oamenii sunt echipaţi corespunzător, pentru că nu sunt iluminate.

Rezervaţia naturală Cheile Carașului este alcătuită din pereţi calcaroşi, grohotişuri, peşteri, avene, izvoare carstice şi o vegetaţie abundentă. Cheile au formă de canion şi ies în evidenţă şi prin speciile de animale şi plante prezente, care completează un peisaj de vis.

Peisajele dramatice ale Cheilor Carașului, cu stânci abrupte și văi adânci, creează un decor natural impresionant, capturat ideal în fotografia disponibilă. Aceste chei, sculptate meticulos de apele râului Caraș de-a lungul mileniilor, oferă un spectacol vizual unic, fiecare colț al rezervației fiind un testament al forței și persistenței naturii.

Cheile Carașului, cunoscute pentru spectaculoasele lor peisaje și diversele lor căi de acces, sunt și un sit de importanță științifică și ecologică. Zona este recunoscută pentru fauna diversă, inclusiv specii de lilieci protejați și păsări de pradă rare, care găsesc adăpost în crevasele stâncoase.

În plus, Cheile Carașului sunt bogate în legende locale, cum ar fi povestea „Fecioarei stâncilor”, despre o entitate mitică care veghează asupra cheilor și protejează animalele sălbatice și plantele de orice intrus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.