Rezervaţia naturală Cheile Corcoaiei se află în Munţii Mehedinţi, aparţinând administrativ de comuna Padeş, judeţul Gorj. Cheile au fost declarate arie protejată în anul 2000 şi fac parte din Parcul Naţional Domogled – Valea Cernei.
Numele Cheilor Corcoaiei, precum şi al localităţii Corcova din judeţul Mehedinţi, provine de la legenda personajului Corcoaia. Există mai multe versiuni ale acestei legende: se spune ori că era o bătrână care l-a ajutat pe Heracle, ori că a fost chiar balaurul cu care acesta a dat o bătălie. Totodată, legat de modul de formare a acestor chei spectaculoase există o legendă conform căreia sabia unui erou a dat naştere formaţiunilor.
Se pare că demult, în vremuri foarte îndepărtate, exista un tânăr viteaz, pe nume Iovan Iorgovan (echivalentul românesc al lui Hercule). Avea rolul de a-i apăra pe oamenii din această zonă, iar când aceştia au fost puşi în pericol de către un balaur, a fost singurul care s-a încumetat să se lupte cu el. Mai mult, balaurul cu şapte capete a răpit-o pe iubita lui Iovan, aşa că motivaţia a fost una puternică. Se spune că lupta s-a dat chiar în actuala Rezervaţie naturală Cheile Corcoaiei. Aici, Iorgovan a tăiat ultimul cap al balaurului şi a format cheile atunci când a dat cu sabia sa de pământ, pentru a scoate balaurul din ascunzătoare.
Adevărul este că aceste chei s-au format datorită râului Cerna care a săpat în pereţii de calcar. Formele de peisaj sunt unele dintre cele mai spectaculoase din zonă: se pot vedea lapiezuri, marmite, scobituri ovale şi circulare, abrupturi stâncoase sau cavităţi de dizolvare. Pereţii cheilor sunt verticali şi se prezintă sub forme variate. Peretele din dreapta iese mai mult în evidenţă faţă de cel din stânga, pentru că are un tunel lung de 50 de metri, care s-a format în urma scurgerilor repetate de apă. Toate acestea fac din acest relief unul dintre cele mai frumoase de pe întreaga vale a Cernei.
Rezervaţia naturală Cheile Corcoaiei se întinde pe 34 de hectare, iar accesul este asigurat de un drum forestier care a fost amenajat destul de recent. Aria protejată stârneşte interesul specialiştilor, pentru că zona este un loc excelent pentru cei care se ocupă cu formarea şi evoluţia canioanelor din împrejurimi.
Însă, lucrările din ultimii ani care se efectuează aici, lucrări ce privesc exploatarea calcarului, pun în pericol această zonă deosebită. Dacă nu se iau măsuri destul de curând, frumuseţea Cheilor Corcoaiei va fi dată uitării şi se va auzi de ea numai în legendele locale.