Rezervaţia naturală Cheile Lucavei se află în judeţul Suceava, aparţinând administrativ de comuna Moldova-Suliţa. Importanța geologică şi peisagistică a cheilor a fost observată încă din anul 1973 când au fost declarate arie protejată. Conform clasamentului Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii, cheile fac parte din cea de-a patra categorie.
Cheile Lucavei se găsesc în nord-vestul judeţului, în grupa muntoasă Obcinele Mestecănişului care fac parte din Carpaţii Maramureşului şi Bucovinei. Rezervaţia din care fac parte se întinde pe 33 de hectare şi oferă un peisaj spectaculos, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care a fost înfiinţată rezervaţia.
Cheile nu sunt foarte lungi şi nici înalte – pereţii au forme neregulate şi ajung până la 75 de metri înălţime, lăţimea dată de ei fiind de doar opt metri.
Rezervaţia naturală Cheile Lucavei se află în administraţia Regiei Naţionale a Pădurilor, mai exact, a Direcţiei Silvice Suceava care are ca scop protejarea şi conservarea habitatelor naturale de aici.
Rezervaţia este alcătuită, în mare parte, din grohotişuri şi stâncării calcaroase, adăpostind o serie de plante rare, ce sunt ocrotite de legislaţia din România. Cea mai importantă specie de floare este, de departe, floarea de colţ, care a fost declarată şi monument al naturii, însă pot fi văzute şi alte specii, ca sângele voinicului, floarea reginei sau strugurele ursului.
De asemenea, asemeni oricărei zone montane, Rezervaţia naturală Cheile Lucavei mai este formată şi din păduri, fâneţe, văi şi păşuni. Fauna este cea reprezentativă pentru Carpaţii Orientali: ursul brun, capra neagră, râsul şi cerbul.
Turiştii care ajung în rezervaţie pot întâlni pe traseul lor turistic şi un izvor cu apă sulfuroasă care este potabilă şi care este recomandată în tratarea unor afecţiuni.
Cu o faună variată, rezervația este un sanctuar pentru specii precum capra neagră și ursul brun, oferind condiții ideale pentru observarea acestora în habitatul lor natural. Flora este de asemenea diversă, cu specii de plante rare care îmbogățesc peisajul și aduc culoare văilor stâncoase.
Această rezervație naturală reprezintă nu doar un punct de interes turistic, dar și un centru important pentru studiul geologic și conservarea biodiversității. Cu peisaje care variază de la versanți stâncoși la păduri dense și văi adânci, Cheile Lucavei oferă un cadru perfect pentru fotografie, drumeții și momente de reculegere în mijlocul naturii.