Rezervaţia naturală Cheile Taia se află în administraţia oraşului Petrila din judeţul Hunedoara. Este o rezervaţie de tip mixt, inclusă şi ea pe listele Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii, în categoria a patra.

În această rezervație, vizitatorii pot urmări trasee marcate ce străbat canioane săpate în calcar și mărturii ale trecutului geologic al zonei. De-a lungul anilor, râul Taia a sculptat în piatra calcaroasă forme impresionante, creând un coridor natural care servește acum drept habitat pentru numeroase specii de plante și animale, unele dintre ele fiind endemice sau protejate la nivel european. O plimbare prin Cheile Taia nu este doar o lecție de geologie și biologie, ci și o oportunitate de a se reconecta cu natura într-o formă pură și sălbatică.

Cheile Taia se află pe Valea Taia şi au fost formate de râul cu acelaşi nume, unul din afluenţii Jiului de Est. Sectorul de chei este format din versanţi abrupţi, dispuşi în stânga şi în dreapta, aceştia fiind la rândul lor alcătuiţi din calcare cenuşii sau albe. Vegetaţia nu este una deosebit de abundentă, însă se caracterizează prin faptul că este termofilă.

Rezervaţia naturală Cheile Taia a fost declarată arie protejată pentru a se conserva atât habitatele naturale, cât şi flora şi fauna, care sunt sălbatice. Rezervaţia se întinde pe două hectare şi are o importanţă mare şi mulţumită peisagisticii.

Primăvara, când natura se trezeşte la viaţă, elementele submediteraneene capătă culori diverse, iar locul devine unul feeric. În ceea ce priveşte pădurea, în rezervaţie, pot fi văzute exemplare de fag (care predomină), plop alb, mesteacăn, salcie căprească şi tei.

Versanţii din cadrul Rezervaţiei naturale Cheile Taia sunt preferaţii celor care practică alpinismul montan, pentru că sunt prăpăstioşi şi abrupţi. Alpiniştii profesionişti au avut grijă să amenajeze tot felul de trasee spectaculoase, diferite în funcție de gradul de dificultate. Cei care îşi petrec timpul pe aceste trasee găsesc chiar şi un loc de refugiu, special destinat celor care obosesc mai repede.

De asemenea, în Rezervaţia naturală Cheila Taia au fost organizate nenumărate team building-uri, în care participanţii a trebuit să găsească diverse “comori”. Locul este unul foarte bun pentru astfel de activităţi, pentru că cei din echipe ajung să se cunoască mai bine în medii mai puţin obişnuite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.