Rezervaţia naturală Dealul cu Melci este o arie protejată din categoria a IV-a a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii, fiind o rezervaţie de tip paleontologic. Din punct de vedere administrativ, aparţine de comună Vidră din judeţul Alba.
Cochiliile melcilor de mare din Rezervaţia naturală Dealul cu Melci au fost scăldate de apele Mării Tetis, existentă înaintea apariţiei Oceanului Indian. Marea Tetis a existat în era Mezozoică şi s-a întins între Laurasia şi Gondwana. Mai mult, acest ocean este principalul obiect de studiu al paleontologiei, pentru că permite acestei ştiinţe să descopere şi să cunoască ecosistemele marine de acum zeci de milioane de ani.
Rezervaţia naturală Dealul cu Melci are o valoare ștințifiică mare, deoarece pot fi studiate sedimente din Cretacicul superior. Aceste sedimente sunt formate din conglomerate, gresii fosifiliere, cărbuni şi marne.
Se întâlnesc depozite senoniene, caracterizate prin densitatea mare de gastereopode. Cel mai des întâlnit gen în această rezervaţie este Actonella, reprezentat prin speciile Lamvaki Cenura şi Gigantea. Se mai întâlnesc şi genurile Glaucinia, Modiolus, Arca şi Natica.
Cei care ajung la Rezervaţia naturală Dealul cu Melci pot vizita şi alte puncte turistice din apropierea acesteia, cum ar fi Casa memorială Avram Iancu, Cascada Pisoaia sau pot participa, vara, la Târgul de fete de pe Muntele Găina.
Dealul cu Melci nu este doar un laborator natural pentru științe, ci și un loc de frumusețe scenică. Peisajul oferă trasee de drumeții care permit vizitatorilor să admire natura înconjurătoare și să se relaxeze într-un mediu natural liniștit, departe de agitația urbană.