Rezervaţia naturală Dealul cu Melci este o arie protejată din categoria a IV-a a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii, fiind o rezervaţie de tip paleontologic. Din punct de vedere administrativ, aparţine de comună Vidră din judeţul Alba.

Cochiliile melcilor de mare din Rezervaţia naturală Dealul cu Melci au fost scăldate de apele Mării Tetis, existentă înaintea apariţiei Oceanului Indian. Marea Tetis a existat în era Mezozoică şi s-a întins între Laurasia şi Gondwana. Mai mult, acest ocean este principalul obiect de studiu al paleontologiei, pentru că permite acestei ştiinţe să descopere şi să cunoască ecosistemele marine de acum zeci de milioane de ani.

rezervatia-naturala-dealul-cu-melci.jpg

Rezervaţia naturală Dealul cu Melci are o valoare ștințifiică mare, deoarece pot fi studiate sedimente din Cretacicul superior. Aceste sedimente sunt formate din conglomerate, gresii fosifiliere, cărbuni şi marne. Se întâlnesc depozite senoniene, caracterizate prin densitatea mare de gastereopode. Cel mai des întâlnit gen în această rezervaţie este Actonella, reprezentat prin speciile Lamvaki Cenura şi Gigantea. Se mai întâlnesc şi genurile Glaucinia, Modiolus, Arca şi Natica.

Citește și:  Mănăstirea Bujoreni: Obiective turistice Vaslui

Cei care ajung la Rezervaţia naturală Dealul cu Melci pot vizita şi alte puncte turistice din apropierea acesteia, cum ar fi Casa memorială Avram Iancu, Cascada Pisoaia sau pot participa, vara, la Târgul de fete de pe Muntele Găina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.