Rezervaţia naturală Detunata Goală şi Detunata Flocoasă reprezintă un obiectiv turistic la mare căutare în România, ieşind în evidenţă prin coloanele de bazalt. Rezervaţia aparţine, din punct de vedere administrativ, de comuna Bucium, judeţul Alba. Detunata Flocoasă se numeşte aşa datorită pădurii de molid pe care o conţine, în timp ce Detunata Goală şi-a luat numele de la faptul că nu este acoperită de nicio pădure, însă are o fizonomie magmatică spectaculoasă.
Accesul la rezervaţie se face pe DN 74 care porneşte din Alba Iulia, trece prin Zlatna şi ajunge mai întâi în satul Cerbu şi, apoi, în comuna Bucium. De aici, cei care vor să vadă ariile protejate trebuie să meargă pe jos, în drumeţie.
Legendele Detunatei Goale şi ale Detunatei Flocoase
În jurul existenţei celor două obiective care alcătuiesc Rezervaţia naturală Detunata Goală şi Detunata Flocoasă, s-au născut tot felul de legende care atrag şi mai mult mister asupra zonei. Una dintre legende spune că în această zonă au trăit uriaşi şi zâne, uriaşii fiind duşmanii declaraţi ai zânelor, ucigându-le de fiecare dată când aveau ocazia. Conducătorul uriaşilor care s-au stabilit în zona rezervaţiei avea un băiat care îşi petrecea timpul luându-se la trântă cu animalele mari ale pădurii.
Însă, într-o zi, aceasta s-a rătăcit şi s-a culcat la rădăcina unui brad. Deodată, a văzut o luminiţă şi imediat a început să audă un cântec foarte frumos. Îndemnat de curiozitate, băiatul uriaşului s-a dus spre luminiţă şi a descoperit o fată foarte frumoasă, de care s-a îndrăgostit pe loc. Fata era, de fapt, o zână care a vrut să fugă când l-a văzut pe uriaş, dar acesta a convins-o că nu îi va face nimic.
Cei doi au continuat să se întâlnească, dar, într-o zi, tatăl uriaşului l-a urmărit, iar când a văzut de cine era îndrăgostit fiul lui, a scos lancea şi a omorât zâna, el fiind, la rândul lui, omorât de propriul fiu. În acel moment, pământul s-a deschis şi a scos flăcări uriaşe, înghiţind, astfel, corpurile celor trei. Se spune că actualele coloane de bazalt sunt chiar flăcările care au ieşit din pământ.
O altă legendă se referă la denumirea Rezervaţiei naturale Detunata Goală şi Detunata Flocoasă, care spune că provine de la faptul că atunci când o piatră din masiv s-a desprins, zgomotul pe care l-a scos când a atins pământul a fost unul foarte asemănător unui tunet.
Rezervaţia naturală Detunata Goală şi Detunata Flocoasă e alcătuită din două obiective, ambele aflate în Munţii Metaliferi:
Detunata Goală – se remarcă prin coloanele de bazalt prismatic-hexagonale şi are o înălţime de 1158 de metri. Chiar dacă nu este un abrupt stâncos în care examinările geologice să fie intense, acest obiectiv este unul spectaculos. Coloanele de bazalt conţin silicaţi în proporţie de 52%, dar şi minerale ca feldspat, olivina şi piroxen. Totodată, aici se întâlnesc coloane patrulatere.
Detunata Flocoasă – se întinde pe o suprafaţă de cinci hectare şi are o înălţime de 1258 de metri. Este alcătuită dintr-un abrupt stâncos, cu formă prismatic-hexagonală. Abruptul s-a constituit din rocă magnetică (adică bazalt cu silicaţi de fier, silicaţi de magneziu, piroxeni şi olivină) şi este acoperit, aproape în întregime, cu molid.