Se află în provincia Northern Cape, la 15 kilometri distanţă de localitatea Springbok şi este administrată de către Departamentul Mediului înconjurător. Rezervaţia naturală Goegap reprezintă o destinaţie turistică care nu trebuie ratată, atât datorită florei, cât şi faunei.
De numele rezervaţiei se leagă, în special, anotimpul florilor. Deşi rezervaţia naturală Goegap poate fi vizitată în orice anotimp totuşi primăvara, la capătul săptămânilor de iarnă ploioasă, oferă turiştilor cea mai mare surpriză. În lunile de primăvară, întreaga suprafaţă a rezervaţiei se îmbracă parcă în veşminte colorate şi parfumate, cusute cu petale de flori în diferite mărimi şi forme.
Cele 16.000 hectare de pământ care aparţin rezervaţiei naturale Goegap reprezintă solul natural al celor mai multe dintre florile endemice care cresc aici. Au fost înregistrate în jur de 6000 de specii de plante indigene.
De la an la an, câmpurile întinse de flori constituie până şi pentru personalul administrativ al rezervaţiei naturale Goegap o totală surpriză. În fiecare primăvară, este vorba de o altă culoare care se întinde de-a lungul întregii suprafeţe. În funcţie de cantitatea de precipitaţii de pe timpul iernii, dar şi în funcţie de variaţiile mai mari sau mai mici de temperatură, natura este cea care hotărăşte care dintre florile indigene să înflorească an de an. Astfel că impresiile turiştilor par să nu prea coincidă. Unii nimeresc în rezervaţia naturală Goegap în anul florilor portocalii, alţii în anul florilor albe, alţii în anul florilor roşii. Niciodată turiştii nu pot anticipa spectacolul floral care îi aşteaptă.
Este renumită o grădină amenajată pe suprafaţa rezervaţiei naturale Goegap. Este vorba despre grădina de flori sălbatice Hester Malan ce se mândreşte cu o colecţie impresionantă de plante endemice suculente. Acest gen de plante sunt extrem de rare în întreaga lume, iar grădina Hester Malan din cadrul rezervaţiei naturale Goegap deţine deja nu mai puţin de 580 de astfel de specii de plante. Cele mai renumite sunt aloe dichotoma şi un cactus cu nume dificil – Pachypodium Namaquanum. În mare parte, această grădină se află pe suprafaţa unui relief stâncos, ceea ce transformă priveliştea sa într-o adevărată bucurie a sufletului.
Indiferent de aspectul terenului, florile rezervaţiei naturale Goegap se întind peste tot, lăsând impresia unui fluviu colorat care curge în toate direcţiile, acoperind în egală măsură câmpii întinse, depresiuni, văi, şi până şi colinele de granit întâlnite în cale. O foarte mare parte a acestor plante sunt, din păcate, plante efemere, adică trăiesc pentru foarte puţin timp.
Pentru ca turiştii să se poată bucura de tot acest festival floral al primăverii, se organizează tururi de vizitare a rezervaţiei naturale Goegap, la bordul maşinilor de teren. O astfel de plimbare prin lanurile cu flori durează în medie trei ore şi acoperă cele mai frumoase colţuri de natură ale rezervaţiei naturale Goegap.
Ceea ce nu înseamnă că în restul anului, turiştii nu au ce face în această rezervaţie. Florile reprezintă doar una dintre atracţii, probabil cea mai cunoscută, însă rezervaţia naturală Goegap dispune şi de o foarte activă viaţă animală.
Pe suprafaţa rezervaţiei au fost înregistrate 45 de specii de mamifere şi 94 de specii de păsări. Există şi numeroase reptile, dar destul de periculoase, astfel că nu se recomandă turiştilor să le caute cu orice preţ.
Cele mai faimoase şi reprezentative mamifere ale rezervaţiei naturale Goegap sunt antilopele. Trăiesc aici în diferite specii şi dimensiuni. Principalele antilope sunt gazela springbok al cărei nume i se trage de la salturile foarte mari pe care le face din calea animalelor de pradă, antilopa africană, antilopa mică de câmpie şi antilopa de munte.
Alte mamifere reprezentative pentru fauna rezervaţiei naturale Goegap sunt lupii de pământ, bursucii de miere, vulpea urecheată şi zebra de munte Hartmann, o specie pe cale de dispariţie.
Evident, dintr-o rezervaţie naturală a Africii de Sud nu pot lipsi nici păsările. Rezervaţia Goegap este deja faimoasă pentru câteva specii fascinante, precum vulturul marţial – cel mai mare şi mai puternic vultur care trăieşte în Africa – vulturul Verreaux sau vânturelul roşu, cum i se mai spune, vulturul negru, struţul, ciocănitoarea de sol, bufniţa Capului, eretele de stuf, prundaşul de nămol şi prepeliţa pătată. Pasărea care face întotdeauna senzaţie este găinuşa zburătoare.
În ciuda aspectului deloc spectaculos, această mică pasăre are o abilitate extraordinară. Ea poate reţine apă în penele de pe piept şi zboară până la 40 de kilometri depărtare pentru a găsi apă şi a potoli setea puilor ei. Majoritatea păsărilor rezervaţiei naturale Goegap sunt păsări indigene ale Africii de Sud.
Aşa cum există trasee special amenajate pentru spectacolul vegetaţiei, există şi trasee pentru pasionaţii de animale şi păsări sălbatice. Turiştii pot opta între mai multe drumeţii, unele uşoare şi scurte, cam în jur de doi kilometri, altele mai dificile şi mai lungi, în jur de opt kilometri. Cel mai cunoscut traseu de acest gen este denumit traseul Myers.
Nu au fost uitaţi nici bicicliştii. Rezervaţia naturală Goegap dispune de numeroase rute pentru bicicliştii de munte, dar şi de trasee aprupte, destinate pasionaţilor de 4×4.
În general, această destinaţie pare ideală pentru familişti, pentru că activităţile oferite sunt foarte diverse şi fiecare membru al familiei găseşte ceva de văzut sau făcut pe gustul său.
Condiţiile de cazare oferite în cadrul rezervaţiei sunt dintre cele mai naturale. Nu există electricitate. Au fost amenajate mai multe tabere pentru campat, colibe din stuf împletit şi chiar şi o căsuţă simplă, dar foarte curată. Oaspeţii trebuie să se îngrijească de ce mănâncă şi beau în regim propriu. Au însă la dispoziţie o zonă amenajată sub forma unei bucătării în aer liber, inclusiv un grătar pentru celebrele picnicuri africane cu carne, braai.
De-a lungul lunilor august, septembrie şi octombrie, în cadrul rezervaţiei naturale Goegap se deschide un chioşc comercial care vinde vizitatorilor băuturi răcoritoare, aperitive, deserturi, sandvişuri şi organizează chiar şi cine festive pentru grupuri mari.
Numele rezervaţiei naturale Goegap se trage de la un termen folosit de triburile indigene Nama. În traducere, Goegap înseamnă izvor de apă, iar populaţia Nama a fost la un moment dat dependentă de puţul de aici, singurul din întreaga regiune aridă.
Rezervaţia naturală Goegap poate fi vizitată oricând de-a lungul întregului an. Programul se desfăşoară între orele 8.00 şi 16.30, în fiecare zi a săptămânii. Accesul se face contra cost.