Rezervaţia naturală Heleşteele de la Moftinu Mic se găseşte în judeţul Satu Mare, pe teritoriul comunei Moftin. Este o rezervaţie de tip avifaunistic, ocupând o suprafaţă totală de circa 125 de hectare.

Aria protejată de la Moftinu Mic este alcătuită, în principiu, dintr-un luciu de apă, acesta ocupând în jur de 105 hectare din întreaga suprafaţă a rezervaţiei. Luciul are o adâncime ce variază între 1,5 metri şi 2 metri şi este înconjurat de plante hidrofile, precum şi de papură şi stuf. Totodată, heleşteul principal este, la rândul lui, înconjurat de astfel de plante. Stuful şi papura apar, de regulă, unde adâncimea apei este ceva mai mică.

Rezervaţia naturală Heleşteele de la Moftinu Mic este deosebit de importantă şi datorită păsărilor migratoare care-şi fac cuib în aceste plante hidrofile. Importanța creşte odată cu venirea toamnei, când păsările încep să migreze. Înainte de perioada de cuibărire, în acest loc îşi face apariţia o varietate mare de păsări migratoare, multe dintre ele fiind rare şi deci ocrotite legal.

Citește și:  Rezervația naturală Cheile Vălișoarei: Obiective turistice Alba

rezervatia-naturala-helesteele-de-la-moftinu-mic.jpg

Specialiştii care se ocupă de Rezervaţia naturală Heleşteele de la Moftinu Mic au identificat până acum 53 de categorii de păsări, unele dintre ele fiind incluse şi pe Lista Roșie a României, precum şi pe cea a Europei. Printre cele mai importante exemplare, se numără egreta mică şi mare, rața roşie, lopătarul, stârcul roşu şi stârcul galben, eretele de stuf, buhaiul de baltă, corcodelul mare, stârcul de noapte, rața cu cap castaniu şi barza albă.

În fiecare an, în perioada în care păsările migrează, în Rezervaţia naturală Heleşteele de la Moftinu Mic se adună chiar şi peste 20 000 de păsări, care oferă un spectacol impresionant. Deşi este o arie protejată, autorităţile permit practicarea ecoturismului şi a pescuitului sportiv.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.