Rezervaţia Naturală Iezer se întinde pe aproape 300 de hectare şi se află în Masivul Iezer-Papușa. Zona a fost declarată rezervaţie naturală datorită faunei şi florei speciale.
Din punct de vedere administrativ, aparţine de localitatea Nucşoara din judeţul Argeş. Rezervaţia naturală este alcătuită din vârful Iezerul Mare şi din văile glaciare ale Iezerului şi Cătunului.
Rezervaţia se remarcă printr-un relief criogen, fiind prezente microdepresiuni, văi glaciare, culoare de avalanşe, torenţi de pietre şi câmpuri de grohotiș, toate aceste elemente dându-i un caracter deosebit. Clima este una temperat continentală – iernile sunt geroase, primăverile scurte, verile călduroase şi toamnele secetoase.
Unul dintre cele mai frumoase locuri din Rezervaţia Naturală Iezer este Lacul Iezer. Are o suprafaţă de 8 hectare şi o adâncime maximă de 5,4 metri. Frumuseţea lacului este accentuată de marginile acestuia – se pot vedea mlaştini oligotrofe, dar şi multe specii de muşchi, precum şi flori ca guşa porumbelului sau bumbăcariţa.
Flora din Rezervaţia Naturală Iezer este deosebită. Jneapănul găseşte aici condiţii perfecte pentru dezvoltare şi se pot vedea atât pâlcuri pure, cât şi pâlcuri de jneapăn amestecat cu salcie de munte sau anin de munte. Şi zâmbrul se dezvoltă aici, fiind prezent deasupra jneapănului, la limita dintre molizi şi etajul subalpin. Zâmbrul are o înălţime de peste 15 metri, iar diametrul atinge chiar şi 30 de centimetri.
Alte specii de plante care se găsesc în Rezervaţia Naturală Iezer sunt bujorul de munte, cimbrişorul de munte, piciorul cocoşului, garofiţa alpină şi multe altele. Bujorul de munte completează peisajul pitoresc în lunile iunie-iulie, iar în timpul iernii, îşi face apariţia degetăruţul. De asemenea, în zonele în care vântul bate cu putere, se poate observa scânteiuţa de munte
Asemeni tuturor rezervaţiilor naturale, şi în aceasta oamenii trebuie să respecte câteva reguli, pentru a păstra totul într-o bună stare de conservare. Nerespectarea regulilor atrage după sine amenzi sau chiar pedeapsa cu închisoarea, însă important e ca şi celelalte generaţii să se poată bucura de aceste minunăţii ale naturii.
Importanța științifică a rezervației este subliniată de cercetările continue care se desfășoară aici, studiind dinamica ecosistemelor și efectele schimbărilor climatice asupra biodiversității. Aceste studii ajută la formularea strategiilor de conservare și la promovarea unui turism responsabil, care să protejeze aceste comori naturale pentru generațiile viitoare.