Se află la numai opt kilometri distanță de orașul Stellenbosch din provincia Western Cape, Africa de Sud, și se constituie într-o atracție turistică datorită faunei și florei endemice, în marea lor majoritate.
Rezervația naturală Jonkershoek se întinde pe o suprafață destul de modestă, de numai 9400 hectare, dar beneficiază de priveliști și relief variat, cuprinzând atât munții cât și valea cu același nume – Jonkershoek. Ea cuprinde inclusiv micuța rezervație cunoscută sub numele de Asseigaaibosch, ce se întinde de-a lungul a doar 200 de hectare, și este traversată de râurile Eerste și Berg care izvorăsc din munte și se varsă ulterior în golful False Bay.
Numele rezervației vine de la unul dintre primii proprietari ai văii Jonkershoek, un tânăr olandez, pe nume Jan Andriessen, a cărei aspirație era un titlu nobiliar. În jur, lumea îl poreclise deja Jan cel nobil, termenul în limba olandeză fiind cel de Jonkheer. Jan Jonkheer a înființat în valea muntelui o proprietate funciară pe care ulterior a vândut-o lui Simon van der Steel. Acesta a dat numele văii Jonkershoek.
La 1790, pe aceeași vale se afla și o proprietatea privată, o fermă numită Assegaaibosch. Ea avea să se constituie în actuala rezervație naturală cu același nume, după ce a cunoscut însă ruina, de-a lungul schimbării proprietarilor săi. În 1871, a fost cumpărată de lordul Charles Somerset a cărei dorință a fost să înființeze pe suprafața ei o plantație de stejari. Pomii au fost plantați, iar visul lordului s-a împlinit cu atâta succes încât suprafața de teren a fost cumpărată în 1960 de către administrația provinciei Capului și transformată într-o rezervație naturală. Până și căsuța ce servise sute de ani la rând ca locuință privată a fost restaurată și deschisă vizitelor publicului. În prezent, această locuință a fost declarată monument național și, din când în când, găzduiește personalități din diverse domenii.
Rezervația naturală Jonkershoek reprezintă și o zonă conservată, datorită plantelor endemice crescute pe suprafața ei. Este vorba, în special, despre vegetație fynbos alpină care nu a suferit deloc intervenția omului. Se regăsesc și o serie de flori destul de rare în Africa de Sud, ceea ce impune o atenție sporită din partea administrației provinciei Capului. Per total, au fost înregistrate în jur de 1100 specii de plante și flori indigene în rezervația naturală Jonkershoek. Printre ele: protea repens, protea neriifolia, chiparos de munte, plante ericacee și restio. Pe malurile râurilor se poate admira o bogată vegetație riverană, in timp ce înălțimile munților Jonkershoek sunt acoperite cu rămășițele unor păduri indigene.
Plantația de stejari a micuței rezervații Assegaaibosh nu este una indigenă, însă se bucură de mare valoare istorică. Este cea plantată după mijlocul secolului al XIX-lea de către lordul Charles Somerset și, având în vedere că nu a suferit nici ea vreo altă intervenție din partea omului, este considerată extrem de prețioasă.
Rezervația naturală Jonkershoek pare amenințată de pădurile de pini din împrejurimi, astfel că administrația provinciei Capului a dat deja startul unor programe menite să apere suprafața rezervației de invazia pădurilor învecinate.
Fauna este și ea una variată și, pe cât se poate, conservată. Predomină animalele de munte, antilope de mai multe feluri, mamifere de dimensiuni mici și multe reptile. Unele dintre cele mai îndrăgite și căutate (cu privirea) de către turiști sunt cele specifice Africii de Sud: leopardul, gazela, antilopa de munte. În rest, rezervația naturală Jonkershoek este plină de animale mamifere care mișună și ziua și noaptea, putând fi ușor zărite: bursucul african de miere, mangusta, damanul de stâncă, vidra și maimuțele babuin. Se pot întâlni șoareci, șopârlițe de stâncă, șobolani. Sunt foarte multe reptile, unele dovedindu-se deosebit de periculoase. Turiștii sunt sfătuiți să fie atenți pe unde calcă, căci s-ar putea să nimerească peste cobra Capului, vipera sud africană, vipera de munte și șarpele mamba.
Păsările reprezintă o atracție turistică deosebită în cadrul rezervației naturale Jonkershoek. Sunt foarte multe specii care trăiesc aici și majoritatea sunt păsări acvatice care pot fi văzute pe malurile celor două râuri care traversează valea Jonkershoek și păsări obișnuite cu vegetația de fynbos de munte. Este vorba despre pescăruși, păsărele cântătoare cu pieptul portocaliu (Anthobaphes violacea), canarul Protea sau păsări nectariniide.
Foarte mulți turiști vizitează rezervația naturală Jonkershoek atrași de păsările de pradă, aflate aici în număr mare. Este vorba despre vulturul negru, vulturul pescar african, acvila de munte și bufnița mare.
Ca activități, rezervația propune în special drumețiile, plimbările în natură. Pot fi vizitate ambele rezervații, atât Jonkershoek, cât și cea mică, Asseigaaibosch, care sunt legate între ele printr-un traseu special amenajat pentru turiștii pe jos. Autoritățile insistă asupra faptului că nu este permisă intrarea în rezervația naturală Jonkershoek cu mașina și nici măcar cu bicicleta. În schimb, rutele pentru plimbări sunt destul de multe, celebre și se adresează turiștilor cu formă fizică de invidiat. Este vorba despre patru trasee: Eerste & Tweede Waterfall – traseu de două ore dus întors și care presupune vizitarea a două cascade superbe, Panorama Circuit – traseu dificil de șase ore și care presupune urcarea pantelor munților, dar și vizitarea micuței rezervații Asseigaaibosch, ruta Swartboskloof – cu grad de dificultate ridicat căci implică drumeții pe munte, la o altitudine mare, și ruta Sosyskloof – foarte simplă, de numai doi kilometri ce traversează pădurile indigene ale rezervației naturale Jonkershoek.
De menționat este faptul că nu există posibilitatea de cazare în cadrul acestei rezervații. Datorită faunei și florei endemice, autoritățile încearcă să păstreze caracterul de zonă conservată natural decât de zonă turistică.
Ceea ce nu înseamnă că vizitatorii nu sunt așteptați cu brațele deschise. Rezervația naturală Jonkershoek este deschisă publicului zilnic, între orele 8.00 și 16.00. Intrarea se face contra cost.