Rezervaţia naturală „Lacul Ştiucii” se află între comunele Sic şi Fizeşu Gherlii, judeţul Cluj, într-o zonă deosebit de frumoasă. „Lacul Ştiucii” este, de fapt, un supranume al Lacului Sacalaia, care este singurul lac natural din ţară format pe o mână de sare.

Cu o suprafaţă de circa 140 de hectare, Rezervaţia naturală „Lacul Ştiucii” protejează, printre altele, specia de pește Esox lucius. Lacul Ştiucii se mândreşte cu două recorduri: este cel mai adânc lac dulce natural din zona Ardealului (cu o adâncime de 7 metri) şi este singurul lac natural din Ardeal care nu este destinat pisciculturii.

Zona în care se află Rezervaţia naturală „Lacul Ştiucii” este unică pentru Transilvania, ea putând fi, mai degrabă, asociata Deltei Dunării. Lacul, împreună cu plaurul (insule plutitoare de stuf), este un paradis pentru păsările de baltă – anual, pe suprafaţa teritoriului de aici pot fi văzute mii de exemplare de stârci, călifari albi, cufundaci şi alte păsări. Pe lângă specia de ştiucă Esox lucius, în apele Lacului Sacalaia se găsesc şi alte 14 specii de peşte.

Lacul Ştiucii s-a format încă din perioada romanilor: apele dulci s-au format în urma colmatării sedimentelor organice cu aluviunile de pe versanţi. Astfel, sarea nu a putut să ia contact cu apa. Printre locuitorii din această zonă a Transilvaniei circulă o legendă conform căreia, atunci când s-a format, lacul a înghiţit o mică aşezare. Bătrânii spun că, atunci când apa se limpezeşte, se poate vedea acoperişul unei bazilici romanice. Mai mult, se pare că cei care vor să caute ruinele aşezării nu mai ies niciodată la suprafaţă.

Chiar dacă este o arie protejată, Rezervaţia naturală „Lacul Ştiucii” este şi o zonă de agrement. Pe suprafaţa lacului, se poate practica pescuitul sportiv, cei care vin având şansa de a prinde, pe lângă ştiuca, somon, lin, crap sau caras. De asemenea, turiştii pot organiza diverse drumeţii, cu ajutorul cărora pot observa mai mult de 100 de specii de păsări. Totodată, pot fi vizitate şi Mănăstirea Nicula sau comuna Sic.

Rezervația este un habitat important pentru multe specii de păsări, pești și alte forme de viață acvatică, unele dintre acestea fiind specii protejate la nivel național sau internațional. Eforturile de conservare sunt esențiale pentru a menține echilibrul acestui ecosistem delicat.

Lacul Știucii” atrage numeroși vizitatori și cercetători interesați de geologia și biodiversitatea sa. Traseele de drumeție din jurul lacului oferă oportunități excelente pentru observarea faunei sălbatice, fotografie naturală și pur și simplu relaxare într-un cadru natural impresionant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.