Rezervaţia naturală Locul fosilifer Suslănești se află în comuna Mioarele, din judeţul Argeş şi a fost declarată monument al naturii, datorită importanţei sale ştiinţifice deosebite. Este o arie protejată de tip paleontologic, fiind inclusă în a treia cateogorie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii.

Rezervaţia se află la doar 12 kilometri de Câmpulung Muscel, aşa că accesul la ea nu este deloc dificil. Mai exact, cei care vor să o viziteze trebuie să meargă pe DN 73D, pe ruta Boteni – Muscel – Suslănești – Fântânea. A fost declarată rezervaţie abia în anul 2000, deşi importanța sa este recunoscută şi pe plan internaţional.

Rezervaţia naturală Locul fosilifer Suslănești ocupă o suprafaţă de circa 3,5 hectare şi iese în evidenţă prin fosilele de peşti, care sunt într-un număr foarte mare. Este o zonă lipsită de vegetaţie, fiind mai degrabă bogată în şanţuri, care au fost produse de torentele curse pe versanţi şi de fenomenele de şiroire. Fosilele de peşti au fost găsite în depozitele oligocene, foarte bogate în menilit şi în disodil.

Rezervaţia naturală Locul fosilifer Suslănești este considerată de geologi un sit geotectonic, aceştia grupând fosilele descoperite în trei categorii mari, şi anume peşti autohtoni, peşti migratori şi peşti de adâncime. Au fost identificate nu mai puţin de 30 de specii de peşti, iar mai mult de jumătate dintre aceştia au reprezentat specii noi pentru această ştiinţă. De asemenea, au fost identificate şi urme de viermi, precum şi frunze de Salix. Ce este interesant la fosilele de peşti e că toate exemplarele au gura deschisă, ceea ce înseamnă că au murit asfixiate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.