Rezervaţia naturală Molhașurile Căpăţânii se află chiar la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba, pe teritoriile administrative ale comunelor Măguri şi Răcătău. Turiștii cărora le plac drumeţiile pe munte găsesc în a vizita această rezervaţie o adevărată aventură – asta pentru că aria protejată se află la altitudinea de 1.600 de metri, între vârfurile Balomireasa şi Căpăţână.

Accesul până la poalele Rezervaţiei naturale Molhașurile Căpăţânii se face de pe DN 75 care leagă localităţile Câmpeni şi Bistra. Se poate ajunge cu autoturismele în apropierea rezervaţiei, dacă se urcă din Răcătău spre Valea Someșului Rece şi apoi spre pârâul Zboru. Însă trebuie avut în vedere că drumurile sunt forestiere, iar maşinile mici pot întâmpina dificultăţi.

De asemenea, mai există un drum forestier care porneşte din Bistra şi ajunge peste munte. Există şi varianta mersului pe jos, dar care poate fi foarte obositor pentru cei cu mai puţină experienţă. Din staţiunea Băişoara, pe traseul marcat cu roşu, călătoria durează în jur de şase ore.

Citește și:  Statiunea Eforie Nord : Obiective turistice Constanţa

Un molhaş este o mlaştină oligotrofă, adică o mlaştină care este săracă în substanţe nutritive şi minerale. Molhașurile Căpățânii sunt alcătuite din patru astfel de mlaştini, dar şi de lacuri de altitudine. Acestea sunt înconjurate de păduri de brad, molid şi paltin, ceea ce dă un farmec aparte locului. În plus, rezervaţia protejează o serie de plante rare. Specialiştii care au studiat aria protejată au ajuns la concluzia că ochiurile de apă au apărut datorită inclinaţiei versanţilor, de grad mic, favorizând, astfel, stagnarea precipitaţiilor.

Rezervaţia naturală Molhașurile Căpăţânii a luat fiinţă în anul 1969, cu scopul de a conserva aceste minuni ale naturii. Având în vedere acest lucru, activităţile de construcție, exploatare sau modificare în orice fel a naturii este strict interzisă. Din fericire, până acum nu s-a pus problema de astfel de activităţi.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.