Rezervaţia naturală Muntele Oslea este o rezervaţie de tip mixt din judeţul Gorj, aflată sub administraţia localităţii Tismana şi a comunei Padeş. Are o suprafaţă totală de 280 de hectare şi este inclusă în a patra categorie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii.
Muntele Oslea este denumit de către iubitorii de drumeţii “cea de-a doua Piatra Craiului din România”, datorită asemănării foarte mari dintre ei. A fost declarat rezervaţie naturală în anul 1982, pentru a proteja pajiştile de stâncărie, speciile de plante alpine şi peisajul spectaculos.
Din fericire, faptul că rezervaţia poate fi străbătută numai pe jos, pe o potecă, a făcut ca aceasta să fie una dintre puţinele zone din ţară care nu a suferit din cauza oamenilor. Se ajunge în rezervaţie din trei locuri: Tismana, Câmpușel şi Peştişani.
Rezervaţia naturală Muntele Oslea este situată în Munţii Vulcan, fiind delimitată de Parcul Naţional Retezat (nord), Muntele Bou (sud), râul Jiul de vest (est) şi Valea Cernei (vest).
Muntele Oslea este compus din calcare cristaline (creasta sa), conglomerate şi cuarţite. Întreaga zonă este formată din pajişti întinse, păduri, izvoare, abrupturi, grohotişuri, goluri alpine şi stâncării, toate contribuind la frumuseţea pitorească a locului.
Rezervaţia naturală Muntele Oslea iese în evidenţă şi prin flora şi fauna reprezentative pentru Carpaţii Meridionali. În ceea ce priveşte flora, rezervaţia protejează câteva specii de plante rare, cum ar fi tămâiţa, sângele voinicului sau o specie destul de rară de orhidee. Printre animale, se pot găsi urşi, capre negre, jderi, iepuri, mistreţi şi alte mamifere.
Această arie protejată a judeţului Gorj este cu adevărat deosebită, oferind iubitorilor de natură adevărate spectacole de lumină, de la răsăritul soarelui şi până la apus, iar totul se intensifică în perioadele de înflorire.
Muntele Oslea nu este doar o rezervație, ci și un punct de atracție pentru iubitorii de natură, geologie și drumeții. Caracteristicile sale geografice includ forme de relief spectaculoase și un ecosistem variat, care suportă o gamă diversă de flora și fauna, unele dintre acestea fiind specii rare sau endemice.