Rezervaţia naturală Ostrovul Mare se află în judeţul Teleorman, în apropierea şi sub administraţia comunei Islaz. Este o arie protejată, de tip floristic şi faunistic, inclusă în cea de-a patra categorie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii.

Ostrovul Mare se află pe Dunăre şi a fost declarat rezervaţie naturală, cu scopul de a proteja câteva specii de plante şi de păsări extrem de importante. Decizia de a înfiinţa aici o rezervaţie naturală a fost luată în anul 2007, atunci când s-a înfiinţat şi rezervaţia de la Ostrovul Calnovat. De fapt, cele două ostroave alcătuiesc un corp comun, diferenţa dintre ele fiind vizibilă doar când debitul apei se măreşte considerabil.

comuna-islaz-teleorman.jpg

Rezervaţia naturală Ostrovul Mare se întinde pe 140 de hectare şi se află sub îngrijirea unei asociaţii, şi anume Asociaţia Echilibru. În această rezervaţie, se găseşte o importantă populaţie de coromoran pitic (denumirea latinească este Phalacrocorax pygmeus), care trebuie protejată pentru a nu deveni o specie pe cale de dispariţie. Această specie este inclusă în Convenţia de la Berna care datează din anul 1979 şi care priveşte conservarea habitatelor naturale şi a vieţii sălbatice din Europa.

Citește și:  Casa Nae Petcu din Dragasani : Obiective turistice Vâlcea

Un alt motiv pentru care există Rezervaţia naturală Ostrovul Mare este reprezentat de exemplarele de plop alb şi plop negru, care adăpostesc cuiburile cormoranilor pitici. Pădurea de plop negru (sau Populus nigra) este aproape virgină, iar exemplarele prezintă o dezvoltare interesantă, copacii ajungând chiar şi la 30 de metri înălţime. Plopul negru reprezintă aproximativ 75% din pădurea din rezervaţie, iar, din loc în loc, se pot vedea şi liane.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.