Rezervaţia naturală Pădurea Chizid este una dintre ariile protejate din judeţul Hunedoara. Este inclusă în cea de-a patra categorie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii, fiind o rezervaţie naturală de tip botanic.

Pădurea Chizid aparţine, din punct de vedere administrativ, de localitatea Hunedoara, aşa că accesul la ea este foarte simplu. Se poate ajunge cu maşina, pe DN 68 B care leagă oraşele Deva şi Hunedoara, cu trenul sau cu orice alt mijloc de transport. Pădurea se întinde pe o suprafaţă de 50 de hectare şi are o importanţă ştiinţifică deosebită. Asta pentru că este un adevărat document fitogeografic al etajerei forestiere şi, în acelaşi timp, prezintă o diversitate a ecosistemelor iniţiale.

Din păcate, Rezervaţia naturală Pădurea Chizid a fost periclitată în nenumărate rânduri de oameni. S-a defrişat foarte mult, iar asta şi-a pus amprenta pe ecosistem. În anul 2012, primăria localităţii Hunedoara a accesat fonduri europene tocmai pentru a conserva această arie protejată. Proiectul a fost acceptat şi face parte din Programul “Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protecţia Naturii”.

Citește și:  Casa din anul 1900, monument istoric, din Arad : Obiective turistice Arad

rezervatia-naturala-padurea-chizid.jpg

Proiectul protejării Rezervaţiei naturale Pădurea Chizid are câteva obiective pe care primăria speră să le atingă. Acestea se referă la o îmbunătăţire a stării de conservare a speciilor şi habitatelor protejate, dar şi la o creştere a nivelului de conştientizare a biodiversităţii din pădure, acest obiectiv fiind îndreptat în special către vizitatori şi către comunitatea locală.

Rezervaţia naturală Pădurea Chizid este importantă şi datorită faptului că este considerată un filtru natural, menit să protejeze împotriva emanaţiilor chimice şi siderurgice din oraşul Hunedoara. Chiar dacă Primăria trebuia să intervină de mai mult timp pentru a proteja această zonă, important e ca proiectul să fie un succes.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.