Rezervaţia naturală Pădurea Troianu este inclusă în a patra categorie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii şi se află în comuna Troianul, judeţul Teleorman. Este o rezervaţie de tip floristic şi forestier, fiind declarată arie protejată, în special pentru conservarea bujorului românesc, o specie pe cale de dispariţie.
Pădurea Troianu este cunoscută şi sub numele de Pădurea Cornețu, rezervaţia având o suprafaţă totală de 71 de hectare, aflându-se în grija Direcţiei Silvice Alexandria. Se întinde între satele Troianu şi Vatra, fiind situată în nordul Câmpiei Boianului, chiar lângă pârâul Urlui. Pe lângă speciile protejate, un alt obiectiv turistic din această pădure este reprezentat de urmele unui drum din secolul al II-lea d. Hr.
Rezervaţia naturală Pădurea Troianu nu protejează doar bujorul românesc care a fost inclus pe Lista Roșie a Plantelor Superioare din România. În cadrul rezervaţiei, vieţuiesc în jur de 60 de specii de plante, printre care rușcuţa de primăvară, degeţelul lânos sau Savia aethiopis. În pădure, se regăsesc şi câteva specii de stejar deosebite, caracteristice zonelor de silvostepă. Acestea sunt stejarul brumariu, garniţa, stejarul pufos (sau tufanul) şi cerul, cel din urmă formând 95% din întregul arboret. Fauna se remarcă, în special, prin mistreţi, iepuri şi căpriori.
Pentru a proteja speciile de plante şi de animale din cadrul Rezervaţiei naturale Pădurea Troianu, autorităţile au luat o serie de măsuri, pe care oamenii trebuie să le respecte, în caz contrar riscând amenzi foarte mari. Printre aceste măsuri, se numără diminuarea căilor de acces pentru a proteja ierboasele, interzicerea păşunatului sau a plantării salcâmului, interzicerea aprinderii focului şi a altor activităţi care ar putea să pericliteze în vreun fel sau altul habitatul de aici.