Rezervaţia naturală „Pârâul Peta” (sau Petea) este o arie protejată din judeţul Bihor. Face parte din categoria a IV-a a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii, fiind o rezervaţie naturală de tip botanic. Din punct de vedere administrativ, aparţine de comuna Sânmartin.

Pârâul Peta este unul din afluenţii râului Crișul Repede. Izvorăşte din lacul aflat în centrul staţiunii Băile 1 Mai, traversând oraşul. Cursul său este vizibil, putând fi urmărit cu ajutorul morilor de vânt din Oradea. Rezervaţia naturală „Pârâul Peta” se întinde pe patru hectare şi este o rezervaţie unică în România, acest lucru datorându-se speciei de nufăr termal pe care o adăposteşte. De altfel, rezervaţia este numită şi „Lacul cu nuferi termali”.

Nymphaea Lotus Thermalis este numele unei relicve din terţiar, o specie de lotus specifică zonei Nilului. Există mai multe ipoteze cu privire la modul în care această specie a ajuns pe teritoriul României – unii susţin că ar fi fost adusă de turci, în timpul luptelor purtate de el, în timp ce alţii spun că seminţele ar fi fost împrăştiate de păsările călătoare.

Odată ajunsă aici, planta a avut parte de condiţii prielnice, dezvoltându-se în apă caldă şi în nămol. Nymphaea Lotus Thermalis este o plantă cu frunze rotunde, a căror margine este dinţată şi îndreptată în sus. Florile, cu un miros puternic, sunt de culoare alb-gălbui.

Temperatura apei din Rezervaţia naturală „Pârâul Peta” ajunge la 30 de grade Celsius chiar şi în timpul iernos, motiv pentru care staţiunea Băile 1 Mai este numită de localnici, şi nu numai, „localitatea unde cântă broaştele iarna”.

Pe lângă floarea de lotus, pârâul protejează o altă relicvă, o specie de melc ce a ajuns pe acest teritoriu odată cu nufărul termal. De asemenea, în rezervaţie, se găseşte şi „Roşioara lui Racoviţa”, o specie de pește descoperită de marele savant român.

Rezervația se extinde pe o suprafață considerabilă și este un habitat crucial pentru conservarea unor specii de plante endemice și rare. Pârâul Peta, care traversează rezervația, contribuie la diversitatea ecologică a zonei, susținând viața acvatică și umedă necesară florii variate.

De asemenea, rezervația joacă un rol vital în educația ecologică, oferind vizitatorilor posibilitatea de a învăța despre importanța protejării mediului și a resurselor naturale. Observarea directă a plantelor în habitatul lor natural și plimbările prin rezervație devin nu doar activități de relaxare, ci și lecții de valoare despre cum fiecare element al naturii este interconectat și indispensabil pentru sănătatea ecologică a regiunii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.