Rezervaţia naturală Peştera Tecuri se află în Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina, mai exact, în comuna Baru din judeţul Hunedoara. Este inclusă în cea de-a patra categorie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii, fiind declarată arie protejată datorită formaţiunilor spectaculoase.

Peştera Tecuri a fost descoperită din greşeală, de un bărbat din Crivadia, în anul 1947. Este situată pe malul stâng al râului Strei şi are o lungime de circa 500 de metri. Altitudinea la care este dispusă este de 920 de metri, iar intrarea se face printr-un aven de 12 metri. Prezintă un interes ştiinţific deosebit, mai ales că încă nu a fost explorată în întregime.

Speologii care au cercetat Rezervaţia naturală Peştera Tecuri cred că peştera ar putea avea câţiva kilometri. În interiorul cavernei, există un lac, acesta putând fi o cale de acces spre mai multe galerii subterane. Tot aici, există un puţ, dar care, până acum, nu a fost explorat decât în mică măsură. Specialiştii cred că formele concreţionare masive prezente în peşteră blochează accesul în alte galerii.

pestera-tecuri.jpg

Rezervaţia naturală Peştera Tecuri este recunoscută pentru formaţiunile coraliene şi stalagmitice, dar şi pentru microcristale. Mai mult, în această peşteră, se află una dintre cele mai interesante şi mai spectaculoase stalagmite de pe teritoriul ţării noastre. Aceasta are o înălţime de şapte metri şi o culoare albă, cu reflexii roz.

Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa” adăposteşte o specie endemică descoperită în Rezervaţia naturală Peştera Tecuri – este vorba de Sophrochaeta dacica care a fost inclusă în Patrimoniul Cultural Naţional, pe lista bunurilor culturale mobile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.