Rezervaţia naturală Piatra Grăitoare se află în judeţul Bihor, aparţinând, din punct de vedere administrativ, de comuna Budureasa. Este o rezervaţie naturală de tip botanic, făcând parte din categoria a IV-a a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii.

Numele pe care Rezervaţia naturală Piatra Grăitoare provine de la faptul că, atunci când este linişte totală în zonă, orice cuvânt pe care îl rosteşti la maxim 100 de metri sud-est de piatră este repetat chiar şi de cinci ori. Aşadar, piatra pare că îţi vorbeşte înapoi.

piatra-graitoare.jpg

Piatra Grăitoare se află în sud-estul Coastei Brăiesei şi este un vârf de stâncă care are o piramidă trigonometrică. Înălţimea stâncii din Masivul Biharia este de 1.658 de metri, iar rezervaţia ocupă o suprafaţă totală de cinci hectare.

La poalele sale, turiştii pot vedea o serie de coline împădurite şi chiar sălbatice, precum şi câteva zone de exploatări miniere. Vegetaţia prezentă în rezervaţie este specifică etajului subalpin. Prin urmare, vegetaţia aflată la limita superioară a pădurii este alcătuită din jneapăn, ienupăr şi smardar. În ceea ce priveşte fauna, speciile de aici sunt cele obişnuite, alcătuite, în mare parte, din mamifere.

Citește și:  Orasul Costesti : Obiective turistice Argeş

Rezervaţia naturală Piatra Grăitoare este o zonă cu un potenţial turistic ridicat, pentru că cei care aud despre ea sunt curioşi să vadă pe propria piele cât de puternic este ecoul produs aici. Chiar dacă nu sunt amenajate pensiuni şi cabane, iubitorii de natură pot campa aici, însă fără să pericliteze în vreun fel speciile de plante din rezervaţie. Cu siguranţă, Piatra Grăitoare este unul dintre cele mai interesante puncte turistice din Crișana, care nu ar trebui ratat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.