Rezervaţia naturală Pietrele Boghii este o arie protejată din judeţul Bihor, fiind inclusă în categoria a IV-a a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii. Din punct de vedere administrativ, această rezervaţie aparţine de comuna Pietroasa şi este o rezervaţie de tip mixt.

Rezervaţia naturală Pietrele Boghii conţine una dintre cele mai importante obiective turistice din această zonă, pentru că oferă o privelişte spectaculoasă asupra Depresiunii Beiușului şi asupra Munţilor Bihor, partea vestică. Pe lângă acest lucru, este un obiectiv important în ceea ce priveşte traseele montane, reprezentând un punct de reper pentru toţi cei care fac drumeţii pe aici.

Pietrele Boghii reprezintă unul dintre abrupturile cele mai mari ale Munţilor Bihorului şi se găsesc la o altitudine de 1436 de metri. Fac parte din panta de vest a Vârfului Boghii, alături de Gardul Boghii. Între cele două, zone s-a format un culoar abrupt, cu grohotişuri.

Rezervaţia naturală Pietrele Boghii ocupă aproape 40 de hectare, fiind declarată arie protejată şi datorită florei şi faunei pe care o are. Fauna este caracterizată în special de mamifere ca lupul, jderul, căprioara, iepurele şi vulpea, însă nici reptilele şi păsările nu au o însemnătate mai mică. Flora este alcătuită din păduri diverse, păşuni şi specii de flori şi plante caracteristice etajului subalpin.

Chiar sub Rezervaţia naturală Pietrele Boghii se află Peştera Șura Boghii, un alt obiectiv turistic cunoscut. Spre ea pornesc traseul turistic de la Cantonul Padiş (marcat printr-un punct roşu), dar şi cel de la Cabana Vărășoaia.

Peştera are o lungime de 212 metri şi intrarea are o lăţime de opt metri şi o înălţime de aproape trei metri. Având în vedere că este destul de mică, are doar două săli, se recomandă explorararea ei de către cei echipaţi corespunzător, pentru că prima sală este plină de noroi.

Pietrele Boghii se disting prin formațiunile lor geologice impresionante, care sunt rezultatul unor procese naturale de milioane de ani. Structurile stâncoase și varietatea de vegetație oferă un habitat ideal pentru multe specii de plante și animale, unele dintre ele endemice sau rare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.