Rezervaţia naturală Platoul Meledic este o arie protejată din judeţul Buzău, a cărei suprafaţă totală de 136 de hectare se întinde pe comunele Lopătari şi Mânzăleşti. Rezervaţia este una mixtă, adică este o rezervaţie geologică, speologică, zoologică şi botanică.

Platoul Meledic se află la aproximativ 60 de kilometri de reşedinţa judeţului, în Subcarpații de Curbură. Accesul se face pe valea Slănicului, rezervaţia fiind situată în bazinul superior al râului cu acelaşi nume. Drumul începe de la Mărăcineni şi continuă spre Sapoca, trecând prin localităţile Beceni, Vintilă Vodă, Mânzăleşti şi Lopătari.

Rezervaţia naturală Platoul Meledic este dispusă la o altitudine ce variază între 424 şi 607 metri şi este înconjurată de patru râuri: Slănic, Jgheab, Meledic şi Pârâul Sărat. Se remarcă printr-un relief variat, fiind un caz interesant pentru orice geolog. Frumuseţea sa a captivat şi personalităţi de seamă, Alexandru Vlahuţă dedicându-i un capitol în faimoasa sa lucrare “România pitorească”.

În anumite locuri, cum ar fi versantul stâng de pe valea Slănicului, Platoul Meledic iese în evidenţă prin blocuri de sare, care au fost îngropate în argilă. De asemenea, în aceste locuri, există marne sărăturoase, care au pe ele ravene şi lapiezuri. Sarea a apărut graţie substratului geologic miocen, iar cea care s-a dizolvat a dat naştere unor goluri carstice, acestea ducând la prăbuşirea stratului acoperitor.

Rezervaţia naturală Platoul Meledic este plină de canioane, apărute pe versanţi. Acestea au o adâncime de 5-6 metri şi, pe lângă canioane, se întâlnesc şi rupturi de pantă care ating şi doi metri. Sunt prezente şi doline (adâncituri cu aspect de pâlnie), care au un diametru maxim de 40 de metri şi cu versanţi abrupţi, formaţi datorită faptului că sarea se află la o adâncime mai mare.

Unirea dolinelor a condus la apariţia uvalelor în care s-au format câteva lacuri carstice, cele mai importante fiind Lacul Castelului şi Lacul Mare. Lacurile s-au format după mai multe etape, după cum urmează: mai întâi, s-a infiltrat apa prin brecia sării; apoi, platoul s-a scufundat şi a stabilit o legătură cu reţeaua hidrografică.

Precipitaţiile au transportat material aluvionar, ceea ce a dus la întreruperea legăturii dintre lac şi sare, iar această întrerupere a condus, la rândul ei, la îndulcirea apei. Lacul Castelului are o suprafaţă de 0,38 hectare, în timp ce Lacul Mare se întinde pe 0,72 de hectare. Cel din urmă are o adâncime maximă de 20 de metri şi, deşi la mal apa este destul de caldă, după un metru se răceşte brusc.

Rezervaţia naturală Platoul Meledic cuprinde 47 de peşteri, cea mai reprezentativă fiind cea denumită “6S Meledic”. Este şi cea mai mare peşteră de aici, fiind localizată în nordul Platoului, respectiv în nordul Lacului Mare. Intrarea se găseşte în fundul unei doline şi la baza unui versant a cărui înălţime atinge 15 metri.

În anul 1980, a fost declarată cea mai lungă peştera în sare, însă trei ani mai târziu locul i-a fost luat de o nouă peşteră, descoperită în Israel. Cu toate acestea, nici locul doi nu este deloc de neglijat.

Peştera “6S Meledic” are o lungime de 1220 de metri şi este interesantă şi din punctul de vedere al frumuseţii, abundenţei şi varietăţii de concreţiuni de sare. Din păcate, intrarea este acoperită, în mare parte, din cauza alunecărilor de teren.

Formaţiunile din interior se împart în stalactite de diferite culori (albe, roz, cenuşii, galbene, maronii şi roşu aprins) şi în stalagmite de mici dimensiuni (câţiva centimetri). Cea de-a doua peşteră, ca lungime, este “Peştera cu 3 intrări”, care are 300 de metri. Celelalte peşteri nu depăşesc 20 de metri lungime, având concreţiuni de sare şi stalactite în interior.

Vegetaţia Rezervaţiei naturale Platoul Meledic se compune din plante halofite şi flora de mull, amestecate în mozaic. Aria este puţin împădurită şi, tocmai de aceea, speciile cu caracter meditereanean sau pontic se dezvoltă în condiţii perfecte. Vegetaţia este completată de faună, printre cele mai interesante specii numărându-se broasca ţestoasă de uscat, scorpionul şi fluturaşul purpuriu.

Rezervaţia naturală Platoul Meledic oferă turiştilor numeroase posibilităţi de a petrece timpul liber. Aici, se poate veni cu cortul, existând un loc amenajat pentru camping, însă cei care vor să petreacă mai mult timp în zonă se pot caza şi la pensiunea de aici.

În zona Platoului, se află şi 25 de sculpturi din lemn, rezultatele unei tabere de sculptură care a avut loc în anul 2001. Mai mult, în împrejurimi, se pot vizita şi alte obiective, cum ar fi Mănăstirile Poiana Mărului şi Gavanu, Vulcanii Noroioşi, Focul Viu de la Lopătari sau Lacurile Limpede, din Bisoca şi Macearu.

În inima Rezervației Platoul Meledic se află Peștera Meledic, unică în România datorită lacului său subteran de apă sărată, situat la o adâncime impresionantă. Aici, aventurierii și cercetătorii pot explora un labirint de galerii subterane care găzduiesc stalactite și stalagmite formate acum mii de ani. Vizitarea acestei peșteri oferă nu doar o lecție de geologie și speologie, ci și o experiență memorabilă într-unul dintre cele mai sălbatice și nealterate locuri din țară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.