Rezervaţia naturală Poiana cu narcise de la Negrileasa se află în judeţul Alba, în administraţia comunei Bucium. Este o arie protejată de tip botanic, aflată în Munţii Metaliferi, chiar între Valea Negrilesii şi Valea Groazei.

Accesul în rezervaţie este posibil din DN1, pe ruta Alba Iulia – Aiud. De la Galda de Jos, se merge pe DJ 104, spre Poiana Galzii şi apoi se merge pe o potecă până la versantul Văii Cetăţii. O altă variantă este DJ 107, asfaltat până la Bucium. De aici, se merge spre Valea Negrilesei, apoi se urmează drumul forestier care duce chiar la limita rezervaţiei. Este recomandată vizitarea rezervaţiei atunci când narcisele înfloresc, pentru că spectacolul coloristic dat de ele este unul deosebit.

Rezervaţia naturală Poiana cu narcise de la Negrileasa se întinde pe cinci hectare, într-o zonă dominată de relieful colinar. Pe lângă speciile de Narcissus stellaris, în cadrul rezervaţiei se întâlnesc păşuni şi pajişti, fâneţe, păduri de molid şi ienupăr. Printre speciile de plante cel mai des întâlnite, se numără coada racului, trifoiul alb, păiuşul roşu, piciorul cocoşului de munte, iarba vântului şi frăguţa.

Specia de narcisă protejată de Rezervaţia naturală Poiana cu narcise de la Negrileasa este numită de localnici şi luşca sau ruşculiţa. Există chiar o legendă legată de acest loc deosebit: se crede că Pasărea Măiastră s-a oprit în acest loc pentru a face anunţate sărbătorile care au loc de-a lungul anilor. Câţiva ciobani, care erau cu oile pe aceste dealuri, s-au gândit să o prindă şi să-i smulgă penele frumos colorate, pentru a le pune pe pălăriile lor.

Citește și:  Fantana din Baia de Arama : Obiective turistice Mehedinţi

rezervatia-naturala-poiana-cu-narcise-de-la-negrileasa.jpg

Însă atunci când s-au apropiat de ea aceasta a început să le vorbească şi le-a promis că, dacă o lasă în pace, le va dărui în fiecare an penele ei. Ciobanii i-au dat drumul, pasărea şi-a luat zborul spre Muntele Găina, iar de atunci, în fiecare an, poiana se umple de narcise.

Rezervaţia naturală Poiana cu narcise de la Negrileasa se animă în fiecare an, în luna mai, când are loc Sărbătoarea narciselor. Aceasta are loc în prima duminică de dinainte de 20 mai, iar la ea participă sute de oameni, adunaţi din toată ţara. Narcisele sunt sărbătorite de câteva zeci de ani, iar serbarea începe încă de sâmbătă, când tinerii dimprejur stau cu cortul în poiană şi petrec noaptea în jurul unui mare foc de tabără.

Sărbătoarea din Rezervaţia naturală Poiana cu narcise de la Negrileasa continuă a doua zi, când cei veniţi îşi petrec timpul într-un spaţiu care a fost special amenajat pentru această sărbătoare. Turiştii pot face grătar, se pot juca fotbal sau alte sporturi, totul având în fundal un spectacol de muzică folclorică. Mai mult, oamenilor le este permis să îşi facă buchete de narcise, însă fără să exagereze – ruperea prea multor flori poate duce la dispariţia acestei zone cu adevărat frumoasă.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.