Rezervaţia naturală „Râpa cu păpuşi” se află în satul Domneşti, comuna Mărişelu, judeţul Bistriţa-Năsăud. Este o rezervaţie de tip geologic, înscriindu-se în cea de-a treia categorie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii.

Rezervaţia a fost descoperită de cercetătorul Ioan Chintauan acum câteva decenii, acesta fiind şi cel care a „botezat-o”. Iniţial, acesta a vrut să îi pună numele „Râpa cu soldaţi”, pentru că pietrele păreau aliniate ca nişte soldaţi pregătiţi să meargă la luptă. Însă, după o cercetare mai amănunţită, şi-a dat seama că pietrele seamănă mai degrabă cu păpuşile ruseşti.

Rezervaţia naturală „Râpa cu păpuşi” are doar două hectare şi este alcătuită dintr-un perete vertical, cu nisipuri compacte, pe care se pot observa argile marnoase, marne, gresii şi gresii concreţionare. Aceste straturi formează tot felul de forme, de diverse mărimi: păpuşi, ciuperci şi chiar capete de animale.

Când a fost descoperită rezervaţia, cercetătorul Chintauan a găsit două formaţiuni desprinse din peretele vertical, pe care le-a botezat „Femeia din piatră” şi „Soldatul”. Cele două au fost duse la Muzeul Judeţean Bsitrița-Năsăud, fiind puse chiar la intrarea în clădire. Cei care au mutat formaţiunile au întâmpinat dificultăţi, cele două având o greutate foarte mare, însă în cele din urmă totul s-a terminat cu bine.

În ultimii ani, autorităţile din comună Mărişelu s-au luptat pentru a obţine fonduri că Rezervaţia naturală „Râpa cu păpuşi” să fie amenajată în scop turistic. Investiţia va costa peste un milion de euro, însă va merita: zona va fi delimitată, vor fi amenajate trasee de vizitare şi se va construi un centru de informaţii. Până ca lucrările să fie gata, rezervaţia poate fi vizitată de oricine, în orice moment al zilei.

Deși este o rezervație de tip geologic, „Râpa cu Păpuși” găzduiește și diverse specii de plante și animale, unele adaptate special la condițiile de mediu specifice acestei zone. Eforturile de conservare sunt esențiale pentru protejarea acestui habitat natural și pentru menținerea biodiversității locale.

Rezervația este nu doar un laborator natural pentru geologi și studenți, ci și o destinație populară pentru turismul ecologic. Vizitatorii sunt atrași de frumusețea peisajului și de oportunitatea de a învăța despre istoria geologică a regiunii. Traseele bine amenajate și panourile informative oferă o experiență educativă valoroasă și accesibilă tuturor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.