Rezervaţia naturală Râul Tur se află în judeţul Satu Mare, fiind o rezervaţie de tip mixt, desfăşurată pe teritoriile administrative ale localităţilor Adrian (oraşul Livadă), Micula, Porumbeşti, Călineşti-Oaş şi Turulung.

Rezervaţia este inclusă în cea de-a patra categorie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii şi se întinde pe 6.212 hectare, de la Călineşti-Oaş şi până la graniţa ce desparte România de Ungaria. Râul Tur se remarcă, în primul rând, prin faptul că este unicul râu de munte din tot judeţul. Pe lângă importanța pe care o are datorită reliefului, rezervaţia este deosebit de valoroasă şi din punct de vedere avifaunistic.

În cadrul Rezervaţiei naturale Râul Tur, au fost identificate în jur de 188 de specii de păsări, printre care Pică pică, Corvus frugilegus, Ciconia ciconia, A. gentilis, Fulica atra şi altele. De asemenea, în jurul pajiştilor umede, se pot vedea exemplare de nagâţ şi de cristel de câmp, iar în pădurile de luncă, predomină speciile de păsări răpitoare, precum acvilele ţipătoare. Şi ihtiofauna este una importantă, fiind alcătuită şi din unele specii protejate prin lege, cum ar fi babuşca de Tur, porcuşorul de nisip, dunărița, zvârluga, țiparul şi avatul.

Citește și:  Cheile Rudăriei: Obiective turistice Caraş-Severin

Vegetaţia din Rezervaţia naturală Râul Tur este şi ea foarte diversificată, având în vedere suprafaţa ocupată de această arie protejată. Astfel, pot fi întâlnite adevărate păduri de ulm, stejar şi frasin, care se află în special în zona albiei majore. Tot în aceste zone au crescut salcia, porumbarul şi păducelul, iar avalul este caracterizat de pădurile de plop negru şi canadian.

rezervatia-naturala-raul-tur.jpg

Rezervaţia naturală Râul Tur este alcătuită şi din pajişti umede de câmpie, fâneţe împădurite, păşuni împădurite, păduri amestecate de foioase. Speciile care se remarcă sunt coada vulpii, plopul tremurător, carpinul, arinul alb, salcia albă, teiul cu frunza mică, piciorul cocoşului şi cornaciul, ultimele două fiind specii acvatice. Această vegetaţie este potrivită pentru sezonul de migraţie al păsărilor, iar heleşteele sunt importante pentru păsările acvatice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.