Este un obiectiv turistic apreciat în special de cei pasionaţi de spectacolul păsărilor şi de drumeţiile montane. Rezervaţia naturală Salmonsdam se află la 20 kilometri distanţă de localitatea Stanford, în apropierea oraşului Hermanus şi beneficiază de privelişti sublime asigurate de vecinătatea munţilor Perderberg.
Este localizată în regiunea Oversberg a provinciei West Cape şi de administrarea ei se ocupă CapeNature, o organizaţie guvernamentală însărcinată cu conservarea vieţii sălbatice a Africii de Sud.
Numele pare să i se tragă de la peştele de tip somon, însă nu are nicio legătură cu viaţa acvatică. În realitate, Salmonsdam vine de la numele unui căpitan de navă care s-a înecat în 1852 în apele de la Danger Point. Corabia condusă de Robert Salmon şi botezată HMS Birknhead s-a scufundat aici, ducând în adâncuri peste 450 de vieţi omeneşti.
Cu toate că se află în apropierea centrelor urbane, rezervaţia naturală Salmonsdam lasă impresia desprinderii totale de oraşe şi aşezări umane. Este natură vie, cât cuprinzi cu ochii, marcată numai de ciripitul păsărilor, foşnetul vântului printre frunzele arbuştilor şi sunetul cascadelor de apă. Sunt câteva mici cascade, care datorită felului în care sunt dispuse pe suprafaţa rezervaţiei sunt numite cascadele „Zigzag”.
Partea cea mai interesantă este că, deşi rezervaţia naturală Salmonsdam este cel mai uşor de vizitat pe timpul verii, cascadele oferă un spectacol extraordinar pe timpul iernii, când apele lor sunt şi mai învolburate din pricina ploilor foarte dese. Totuşi, iernile sunt destul de dificil de suportat în acest loc, pentru că nopţile sunt extrem de reci. Turiştii care se aventurează în anotimpul rece trebuie să fie bine îmbrăcaţi şi dotaţi cu apărătoare de ploaie.
Rezervaţia naturală Salmonsdam oferă trei principale atracţii – trasee de urcat pe munte, urmărirea păsărilor şi admirarea cascadelor pe cât de înalte şi furioase, pe atât de încântătoare. Liniştea aceea tipică naturii sălbatice este cea care face ca printre vizitatorii acestei rezervaţii să se regăsească nu doar turişti de dincolo de graniţele Africii de Sud, ci şi localnici din oraşele apropiate.
Rezervaţia naturală Salmonsdam a fost inaugurată în 1962 şi se întinde pe o suprafaţă de 834 hectare. O parte a ei este traversată de râul Paardenberg, ceea ce duce la şi mai multe privelişti de vis.
Rezervaţia naturală Salmonsdam dispune de trei trasee principale pentru drumeţii. Turiştilor li se recomandă să se plimbe pe suprafaţa rezervaţiei cu piciorul, mai degrabă decât cu maşina sau bicicleta. Motivul? Extrem de multe privelişti care şi-ar pierde farmecul în goana maşinii sau a bicicletei. Dintre cele trei trasee de drumeţie, cel mai cunoscut şi apreciat de turişti este cel numit „Traseul cascadei”. Se întinde de-a lungul a trei kilometri, la capătul cărora, pe vizitatori îi aşteaptă o cascadă ascunsă în desişul de vegetaţie tipic sud africană. Pe parcursul traseului, se pot admira mai multe feluri de plante şi arbuşti – vegetaţie indigenă fynbos – şi copaci care cresc numai în acest colţ de ţară.
Al doilea traseu pentru drumeţii se cheamă „Traseul muntelui”, are o lungime de patru kilometri şi sfârşeşte cu o privelişte colosală asupra provinciei Walker Bay, localităţii Caledon şi oraşului Bredasdorp.
Cel de al treilea traseu se numeşte „Traseul Ravine” şi pare cel mai spectaculos deoarece se desfăşoară de-a lungul a numeroase grote şi peşteri în stâncă. Pot fi admirate foarte multe formaţiuni stâncoase modelate în forme dintre cele mai ciudate şi atrăgătoare.
Evident, bicicliştii sau turiştii care refuză să se dea jos din maşină au la dispoziţie un traseu de cinci kilometri care îi duce la cel mai înalt vârf al muntelui Perderberg, de unde se pot bucura de privelişti impresionante asupra aşezărilor omeneşti de la poale.
În cadrul rezervaţiei naturale Salmonsdam se pot admira peste 120 specii de păsări. Zborurile, trilurile şi penajul din cale afară de colorat al păsărilor reprezintă un minunat spectacol natural, care nu trebuie pierdut nici de către turiştii mai puţin pasionaţi de existenţa zburătoarelor. Pot fi descoperite păsări dintre cele mai diverse, prietenoase, mici şi colorate până la vulturi şi alte păsări prădătoare. Cele mai reprezentative specii sunt: păsările colibri, pescăruşii şi vulturul Verreaux. Animalele sunt cele specifice africane, în special antilope duiker, bontebok şi impala, capre alpine şi babuini. Aceştia din urmă sunt din cale afară de prietenoşi, fiind obişnuiţi să cotrobăie neinvitaţi în rucsacurile turiştilor, în maşini şi chiar să dea buzna prin case şi corturi.
Alţi musafiri nepoftiţi sunt şerpii. Pe perioada lunilor de primăvară, traseele pentru turiştii pe jos sunt invadate de şerpi, unii dintre ei fiind destul de agresivi. Se strecoară adesea în corturi, în căutarea mâncării.
Vegetaţia este şi ea cea specific africană pentru peisajele montane. Predomină plantele fynbos, turiştii având aici posibilitatea de a identifica mai multe specii de arbuşti şi flori printre care protea de sol, orhidee sălbatice şi arbuşti pitici. Înălţimile muntoase sunt acoperite cu vegetaţie alpină şi păduri de fagi. La baza zonei de munte există regiuni mlăştinoase cu vegetaţie acvatică.
Până în 2015, pe teritoriul rezervaţiei naturale Salmonsdan urmează să se realizeze lucrări de modernizare, astfel încât turiştii să aibă parte de facilităţi de ultimă oră în cadrul acestui colţ de natură sălbatică. Până atunci, rezervaţia oferă spaţii pentru picnic şi pentru corturi, dar în condiţii destul de rustice. Există deja câteva cabane instalate în jurul rezervaţiei şi care se închiriază turiştilor la preţuri destul de mici, însă aceste cabane nu beneficiază de electricitate.
Turiştii sunt sfătuiţi să se înarmeze cu lanterne, întrucât iluminarea se face exclusiv pe baza lumânărilor şi a lămpilor cu gaz. De asemenea, ei trebuie să se aprovizioneze singuri cu mâncare, căci în zonă nu există restaurante sau terase. Există, din fericire, o toaletă care se foloseşte în comun de către toţi turiştii cazaţi în aceeaşi perioadă.
Din anul 2015, se preconizează că vor fi puse la dispoziţia vizitatorilor cabane cu dotări moderne şi spaţii de luat masa în aer liber după modelul altor rezervaţii sud africane ceva mai bine dezvoltate din punct de vedere turistic.
Până atunci însă, rezervaţia naturală Salmonsdam se poate vizita zilnic între orele 7.00 şi 19.00, contra unei mici sume de bani.