Rezervaţia naturală Sarea lui Buzău se află în administraţia comunei Vipereşti din judeţul Buzău. Este o arie protejată de tip geologic şi botanic, fiind înscrisă în cea de-a treia categorie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii.

Accesul în rezervaţie se face de pe DN 10, care leagă oraşele Buzău şi Covasna. Rezervaţia se află chiar lângă drumul naţional şi lângă Blocurile de calcar de la Badila (la circa 500 de kilometri de acestea), o altă rezervaţie naturală din judeţul Buzău. Din punct de vedere geografic, aria protejată este amplasată în Subcarpații de Curbură, pe Valea Buzăului. De altfel, această vale este plină de rezervaţii naturale şi de monumente ale naturii.

Rezervaţia naturală Sarea lui Buzău ocupă doar 1,77 hectare şi a fost declarată rezervaţie în anul 2000. Aria protejată este, de fapt, o suprafaţă în care se regăsesc izvoare sărate şi locuri cu eflorescențe saline, ceea ce demonstrează faptul că sub pământ există un masiv de sare. De altfel, Sarea lui Buzău a fost declarată şi monument natural, deoarece catena de sare din această zonă indică o fereastră geologică.

Având în vedere că Rezervaţia naturală Sarea lui Buzău s-a dezvoltat pe un masiv de sare, vegetaţia este compusă din plante halofile sau de sărătură. Aceste plante s-au adaptat condiţiilor în care trebuie să supravieţuiască, aşa că dezvoltă rădăcini subţiri, de suprafaţă, care să le ajute să îşi procure apa şi nutrienţii.

Apa care le ajută să vieţuiască este apa reţinută de sare. Printre aceste specii, se numără catina de rău (o specie de arbust), bălănica sau iarba de sărătură (o specie ierboasă), săricica sau trifoiul de sărătură.

Rezervaţia naturală Sarea lui Buzău nu are o faună specifică, speciile de animale întâlnite aici fiind întâlnite pe toată Valea Buzăului. Ca în orice arie protejată, turiştii trebuie să respecte şi aici o serie de reguli, impuse de cei care au în grijă rezervaţia, pentru a nu distruge habitatul natural creat în zonă.

Tradițiile locale și legendele împletite cu istoria sărăturilor din Buzău adaugă un strat de mister și fascinație acestui loc. Poveștile despre vechile utilizări ale sării în conservarea alimentelor și în ritualuri străvechi sunt parte integrantă a culturii zonei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.