Rezervaţia naturală Sfântul Gheorghe – Palade – Perişor – Zătoane este una din ariile protejate din Delta Dunării, fiind situată la sud de comuna Sfântu Gheorghe.
Rezervaţia se întinde pe aproximativ 21.000 de hectare, limitrofe litoralului, fiind alcătuită din zone mlăştinoase, grinduri cu lacuri mai puţin accesibile, samastre, ape fluviale, stuf, bălți nisipite, dunele paralele traversându-le pe toate. Este o zonă deosebit de importantă, pentru că pe acest teritoriu se regăsesc multe specii de păsări rare, dar şi de peşti.
Lacurile Zătoane, care fac parte din Rezervaţia naturală Sfântul Gheorghe – Palade – Perişor – Zătoane, reprezintă un loc de pasaj şi chiar de clocit pentru mai multe păsări, printre care lebăda mută, lopătarul, stârcul alb, galben şi roşu şi ţigănuşul. Tocmai de aceea, zona trebuie să fie protejată, pentru ca aceste păsări să îşi desfăşoare într-o bună armonie aceste etape ale vieţii.
Lacurile Zătoane fac parte şi din rezervaţia Sacalin – Zătoane, care ocupa cam aceeaşi suprafaţă ca şi Rezervaţia naturală Sfântul Gheorghe – Palade – Perişor – Zătoane. Turiştilor le este interzis să intre în această arie protejată, care este alcătuită din lacuri izolate şi grinduri marine nisipoase. Şi această rezervaţie este deosebit de importantă din punct de vedere ornitologic, pentru că, în timpul migraţiei din primăvară şi toamnă, zona este foarte populată.
Cei care ajung în zonele în care este permisă trecerea turiștilor trebuie să fie conştienţi că Rezervaţia naturală Sfântul Gheorghe – Palade – Perişor – Zătoane este o zonă protejată şi că trebuie conservată. Astfel, este interzisă perturbarea păsărilor, dar şi pescuitul în zone care nu sunt special amenajate pentru astfel de activităţi.
De exemplu, în zona Perişor se poate pescui, însă numai în anumite condiţii, impuse de cei care se ocupă de Delta Dunării. Trebuie plătită o taxă, iar printre speciile care pot fi prinse se numără ştiuca, carasul, bibanul, roşioara şi crapul.
Diversitatea biologică a zonei este remarcabilă, cu specii care sunt fie rezidente permanente, fie migratoare, depinzând de aceste habitate pentru supraviețuirea lor. Observatorii de păsări și cercetătorii găsesc în această rezervație un teren fecund pentru studiu și observație, dat fiind numărul mare de specii ce pot fi întâlnite aici.