Rezervaţia naturală Stârcii cenuşii de la Sâc se află pe raza adminstrativă a comunei Cărand din judeţul Arad. Rezervaţia e cunoscută şi sub denumirea simplă de “Pădurea Sâc” şi este o rezervaţie de tip zoologic, fiind inclusă în categoria a IV-a de către Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii.

Rezervaţia naturală Stârcii cenuşii de la Sâc este administrată de Ocolul Silvic Beliu, fiind situată în lunca râului Teuz. Accesul la ea se poate face de pe DN 79A care leagă Aradul de Bocsig, apoi se merge pe DJ 792A, de la Bocsig la Beliu şi apoi pe DJ 793, de la Beliu la Sâc. Din acest sat şi până la rezervaţie, drumul nu este asfaltat, însă se poate merge cu uşurinţă pe jos, pentru că nu este o distanţă foarte mare.

rezervatia-naturala-starcii-cenusii.jpg

Aşa cum îi spune şi numele, rezervaţia protejează stârcul cenuşiu sau bâtlanul, cum mai este cunoscut în tradiţia populară. Această pasăre preferă să trăiască în regiuni cu climă blândă, iar în Sâc exemplarele au găsit condiţiile perfecte pentru vieţuire, hrană şi adăpost. Este văzut, de obicei, în zonele în care există o baltă înconjurată de multă vegetaţie. Rezervaţia de la Sâc îndeplineşte toate condiţiile – este plină de mlaştini, turbării şi foioase, iar lângă rezervaţie curge râul Teuz.

Citește și:  Rezervația naturală Lacul Știucii: Obiective turistice Cluj

Stârcii cenuşii sunt protejaţi peste tot în lume, deoarece, în anii 1970, a fost semnalată o scădere serioasă a populaţiei acestor păsări. Stârcul cenuşiu se hrăneşte cu animalele din baltă (broaşte, şerpi, moluşte, peşti), dar şi cu ouă de păsări sau şoareci.

Rezervaţia naturală Stârcii cenuşii de la Sâc se întinde pe aproape 18 hectare, iar perturbarea liniştii acestor păsări protejate este strict interzisă şi se pedepseşte conform legii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.