Rezervaţia naturală Tampa este situată la o altitudine de 400 de metri de oraşul Braşov, pe Muntele Tampa. Este singura rezervaţie de tip peisagistic din judeţul Braşov şi are o suprafaţă de 188 de hectare, reprezentând o mare parte din întreaga suprafaţă a muntelui.
Această suprafaţă a fost declarată arie protejată de lege, datorită florei şi faunei – fauna este reprezentată de 35% din totalul speciilor de păsări şi animale din România. Accesul în rezervaţie se poate face în mai multe moduri.
Amatorii de drumeţii au trei variante: drumul denumit “La Iepure”, care începe de la Valea Cetăţii sau cele 25 de serpentine realizate în anul 1837 de Ocolul Silvic şi care încep din oraşul vechi sau Drumul Cavalerilor (ori Treptele lui Gabony), care începe din Scheii Brașovului. Însă cea mai la îndemână metodă este telecabina care face doar câteva minute până în vârful muntelui.
Rezervaţia naturală Tampa protejează multe specii de plante care au valoare atât ştiinţifică, cât şi ornamentală. Versantul sudic se remarcă prin ochiurile de stepă, iar, în rest, pot fi văzute plante ca laleaua pestriţă, papucul doamnei, crucea voinicului, coada iepurelui, ciuboţica cucului, obsiga bârsană, pătlăgina argintie, stânjenelul, zambila sălbatică şi multe altele, unele dintre ele fiind rare şi protejate de lege.
Începând cu anul 1595, pe Muntele Tampa au început să fie plantaţi arbori după fiecare incendiu serios. Astfel, pe munte, pot fi observate specii ca fagul, bradul, stejarul, ulmul, alunul, teiul, carpenul, frasinul, cornul sau molidul.
Şi fauna din cadrul Rezervaţiei naturale Tampa are o importanţă ştiinţifică mare. Aici, vieţuiesc 975 de specii de fluturi, adică o treime din totalul speciilor din România. Fauna este completată şi de alte insecte (au fost identificate 17 specii rare şi foarte rare de viespi), păsări (ciocănitoarea, acvila, corbul, burfnița) şi mamifere (vulpea, porcul mistreţ, ursul brun, râsul şi lupul sur).
De-a lungul anilor, Tampa a devenit un punct de atracție pentru amatorii de natură, fotografie și drumeții, datorită accesibilității și proximității față de orașul Brașov. Traseele oferă o escapadă rapidă în natură, perfectă pentru a scăpa de agitația urbană.
Pe lângă valoarea ecologică, Muntele Tampa și rezervația sa naturală sunt încărcate de istorie. Legende locale spun că muntele a fost un punct strategic în timpurile medievale, oferind o priveliște ideală pentru a monitoriza și controla accesul în oraș.