Se află pe colinele înalte ale munților Winterberg, între orașele Cradock și Queenstown, din provincia Eastern Cape a Africii de Sud. Este vorba despre o rezervație naturală care se întinde de-a lungul unei suprafețe de 8500 hectare, cuprinzând și o mică parte aflată la începutul regiunii de semideșert african, Karoo. Latura de vest a rezervației naturale Tsolwana este reprezentată de malul râului Black Kei.
Numele se trage de la un termen din limba africanilor Xhosa care în traducere înseamnă „vârf”. Rezervația dispune de o colină înaltă (de aproximativ doi metri) și ascuțită, având forma unui con de brad. Colina a fost denumită Spitskop, iar întreaga rezervație naturală a preluat ca și nume cuvântul din limba africanilor Xhosa.
De altfel, acești africani aveau chiar și o legendă legată de muntele Winterberg, pe care îl considerau un munte sacru, al speranței și credinței. Există o pictură celebră în zonă care înfățișează locul drept unul învăluit în aură misterioasă.
Această destinație turistică este un loc al extremelor. Relieful este predominant unul de munte, din cauza localizării rezervației naturale Tsolwana în regiunea munților Winterberg, dar cuprinde și zone de câmpie, datorită învecinării cu regiunea Karoo.
Per ansamblu, peisajele sunt formate din întinderi mari și verzi, marcate de văi adânci, coline muntoase, văgăuni, cascade și izvoare de munte. Turiștii apreciază în mod deosebit grotele săpate în stânca muntelui și care sunt deschise vizitelor.
Temperaturile variază și sunt, de regulă, extreme. Astfel că verile înregistrează temperaturi medii în jur de 38 grade Celsius, în timp ce iernile sunt de-a dreptul geroase și marcate deseori de temperaturi sub limita înghețului. Pe crestele munților Winterberg ninge foarte mult, iar piscurile rămân albe de zăpadă, până târziu spre anotimpul verii. Vânturile de iarnă bat cu putere și se întâmplă să facă chiar ravagii printre animalele de la câmpie, în special în rândul antilopelor de pășune.
Vegetația este formată din întinderi mari de câmpie verde și suprafețe năpădite de salcâmi și arbuști indigeni.