Se întinde pe o suprafaţă de 26 hectare, de-a lungul ţărmului Oceanului Indian. Numele i se trage de la oraşul Umhlanga aflat în provincia KwaZulu Natal a Africii de Sud. Umhlanga este de fapt un termen al limbii Zulu şi care în traducere se referă la „locul plin de trestii”. De altfel, stufărişul face parte integrantă din vegetaţia specifică acestei rezervaţii.
Rezervaţia naturală Umhlanga Lagoon cuprinde inclusiv laguna şi gura de vărsare a râului Ohlanga, ceea ce contribuie din plin la frumuseţea naturală a acestui obiectiv turistic.
Însă adevărata atracţie specială a rezervaţiei Umhlanga Lagoon o reprezintă pădurea Hawaan, o pădure foarte mare, crescută pe una dintre colinele ţărmului oceanic. Este ultima pădure de acest fel din Africa de Sud, iar colina pe care o împădureşte datează din urmă cu aproape 20.000 de ani.
Pădurea Hawaan a fost proclamată încă din 1860 monument al naturii şi deci protejată prin lege. De-a lungul secolelor al XVII-lea şi al XVII-lea, în pădurea Hawaan sclavii indieni aduşi de către buri să le lucreze plantaţiile de sfeclă de zahăr obişnuiau să desfăşoare ceremonii religioase. Mai mult decât atât, se speculează că pădurea Hawaan ar fi reprezentat şi o sursă de ofrande pe care indienii le ofereau zeului focului. Lemnul, fructele şi răşina necesare unui ritual religios erau procurate din pădurea Hawaan.
Bineînţeles, există o multitudine de animale şi păsări care populează în prezent pădurea Hawaan din cadrul rezervaţiei naturale Umhlanga Lagoon. Este vorba chiar despre animale specifice reliefului sud african: antilopa pitică, antilopa roşie de pădure, porcul sălbatic. Turiştii se pot întâlni chiar şi cu pitonul african de stâncă, una dintre vieţuitoarele cele mai numeroase ale pădurii Hawaan. Printre păsările reprezentative se află acvila coronată, sturzul pătat şi bibilici cu creastă. În pădurea Hawaan trăieşte şi cameleonul KwaZulu, dar şi o serie de miriapode cu denumiri foarte lungi.
Accesul turiştilor în pădurea Hawaan se face în anumite condiţii. Vizitele se organizează exclusiv în compania ghizilor, iar acestea trebuie programate din timp. Altfel, accesul în pădurea Hawaan este interzis. Motivul îl reprezintă vârsta de sute de ani a majorităţii copacilor care o compun şi dorinţa autorităţilor de a o conserva în numele generaţiilor viitoare. Există o singură zi de vizitare: sâmbăta, de-a lungul a trei tururi, începând cu ora 8.00 şi sfârşind cu ora 13.00.
În ce priveşte rezervaţia naturală în sine, Umhlanga Lagoon se mândreşte cu faptul că în ciuda unei suprafeţe relativ mici, turiştii se înghesuie s-o viziteze.
Rezervaţia este marcată de trasee încântătoare care îşi poartă vizitatorii în toate direcţiile, arătându-le o varietate de reliefuri. Rezervaţia naturală Umhlanga Lagoon cuprinde atât vegetaţie acvatică, cu precădere mari întinderi umede de stufăriş, vegetaţie de coastă şi vegetaţie de pădure. Aici poate fi văzut şi unul dintre cei mai rari copaci din lume, Milkwood roşu. Se află dispus de-a lungul traseului ce duce spre pădurea Hawaan.
Fiecare dintre cele trei forme dispune de propria faună, ducând la o multitudine de animale şi păsări mari şi mici, extrem de interesante.
Au fost înregistrate în jur de 210 specii de păsări care trăiesc în rezervaţia naturală Umhlanga Lagoon. Printre ele, cele mai numeroase sunt păsările de baltă, concentrate în jurul lagunei şi destul de greu de văzut pentru că stau ascunse printre trestii. Egreta, vulturul pescar african, trogonul narina, pasărea ţesător, prihoriul, lişiţa şi numeroase păsărele cântătoare fac deliciul turiştilor norocoşi să le vadă.
Antilopele specifice rezervaţiei naturale Umhlanga Lagoon sunt cele de talie medie spre mică, antilopa pitică şi antilopa mică de pădure. Există foarte multe maimuţe vervet, pasionate, ca peste tot, de băuturile alcoolice, astfel că turiştii sunt sfătuiţi să nu se arate generoşi cu ele pentru că nu vor mai scăpa ulterior de compania lor. În cadrul rezervaţiei, se desfăşoară şi adevărate spectacole ale fluturilor. Sunt foarte mulţi, extrem de intens coloraţi şi zboară în toate direcţiile.
Traseele rezervaţiei Umhlanga Lagoon pornesc din capătul plajei O’Connor Promenade, traversează dunele împădurite, înconjoară laguna şi sfârşesc pe plajă. Chiar pe malurile lagunei poate fi vizitat un sit arheologic foarte important. Conţine un depozit de resturi menajere, format din scoici, oase de animale, excremente, paraziţi şi care datează din perioada epocii de piatră. În funcţie de rămăşiţele acestui depozit se pot înţelege care erau principalele ocupaţii ale oamenilor care trăiau pe atunci în acest loc. Se pare că aici fusese întemeiată o mică aşezare umană, din care nu s-a păstrat decât groapa de gunoi.
Traseele turistice din jurul lagunei sunt destinate exclusiv plimbărilor pe jos. Nu se poate trece pe aici cu maşina sau bicicleta.
Laguna poate fi traversată de-a lungul unui pod. A fost construit special pentru turişti, din raţiuni comerciale. Priveliştea asupra lagunei este minunată, iar vizitatorii petrec aici minute în şir admirând peisajul şi făcând numeroase fotografii.
Chiar la gura de vărsare a râului Ohlanga se află o plajă publică. Neoficial, este vorba despre o plajă de nudişti, astfel că vizitatorii cei mai pudici ai rezervaţiei naturale Umhlanga Lagoon evită să se bronzeze acolo. Au avut loc destule tensiuni între turiştii rezervaţiei şi localnicii oraşului Umhlanga care se bronzează în costumul Evei şi al lui Adam. Autorităţile rezervaţiei au încercat să interzică nudismul în zonă, dar nu au avut succes. Încă mai pot fi văzuţi diverşi oameni bucurându-se de soare fără limite.
Întreaga suprafaţă a rezervaţiei naturale Umhlanga Lagoon este prevăzută cu băncuţe unde turiştii se pot odihni ori aşeza pentru a urmări spectacolul naturii. Se găsesc şi în pădurea Hawaan, unde aerul răcoros constituie o încântare. De asemenea, rezervaţia naturală Umhlanga Lagoon este amenajată cu multe locuri pentru picnic. Sunt amplasate câteva chiar în jurul lagunei, spre bucuria turiştilor care pot lua masa într-un decor natural de vis.
Autorităţile rezervaţiei au deschis şi o zonă special amenajată pentru grătarele africane, braai. Vizitatorii îşi pot prepara carnea după cum le convine, nefiind deranjaţi decât de păsările sau animalele cele mai curioase ale rezervaţiei naturale Umhlanga Lagoon.
Orele de vizitare sunt între 6.00 şi 18.00, în zilele lucrătoare ale săptămânii. Indiferent de anotimp, programul rămâne deschis în acelaşi interval. Intrarea se face contra cost, însă grupurile de şcolari beneficiază de acces gratuit. Nu este permis accesul cu animale de companie.