Rezervaţia ornitologică de la Ciupercenii Noi este o arie protejată de interes naţional, cu o suprafaţă de 500 de hectare. Rezervaţia se află în judeţul Dolj, un judeţ cunoscut pentru habitatele naturale care sunt caracteristice stepei şi silvostepei.

Protejată de lege începând cu anul 1971, Rezervaţia ornitologică de la Ciupercenii Noi se află în zona inundabilă a Dunării, zona cu habitat de apă dulce, care nu a fost îndiguită. De altfel, zona în care se află rezervaţia este singurul loc neîndiguit din Lunca Dunării. Zona a fost declarată rezervaţie datorită speciilor de păsări protejate prin lege, precum Pelecanus onocrotalus, Egretta garzeta, Pelecanus crispus sau Egretta albă.

În Rezervaţia ornitologică de la Ciupercenii Noi, se găsesc mai mult de 140 de specii de păsări, unele foarte rare. Printre speciile de păsări ce pot fi studiate sau admirate aici, se numără barza neagră, rata pestriţă, codobatura albă, egreta mică sau stârcul roşu.

Rolul rezervației în conservarea biodiversității este vital. Eforturile de protecție a speciilor și habitatelor aici contribuie la menținerea echilibrului ecologic al regiunii Dolj, oferind un refugiu sigur pentru multe specii de păsări care altfel ar fi vulnerabile la schimbările de mediu și activitatea umană.

Un aspect fascinant al rezervației este adaptarea și evoluția speciilor de păsări la condițiile specifice de stepă și silvostepă, un fenomen studiat de ornitologi din întreaga lume. De asemenea, rezervația atrage anual sute de pasionați de birdwatching, dornici să observe specii rare în condițiile lor naturale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.