Rezervaţia Piatra Corbului din Roşia Montană este o rezervaţie naturală mixtă, care a fost declarată monument al naturii. Se situează în judeţul Alba, înscriindu-se pe raza comunei Roşia Montană.
Accesul la rezervaţie se face prin centrul comunei de care aparţine, pe un drum industrial. Se merge aproximativ o oră pe jos, pe versantul sudic al Dealului Cârnic. Se află la o altitudine de 950 – 1100 de metri şi are o suprafaţă totală de cinci hectare.
Rezervaţia este, de fapt, un masiv stâncos de andezite, care a fost supus mai multor procese că dezagregare, erodare, şiroire sau spălare şi care, de-a lungul timpului, a luat forma unui cap de corb sau a ruinelor unei cetăţi. Crestele stâncii au pe ele ace, surplombe şi turnuri ascuţite, rămase în urma desprinderii blocurilor de rocă.
Piatra Corbului este unul dintre simbolurile Roşiei Montane, fiind protejat de lege încă din anul 1969. Are un potenţial cultural şi turistic foarte mare, cei care vin aici oprindu-se întotdeauna să admire acest monument natural.
Excavaţiile care au fost efectuate în stâncă au scos la iveală galerii romane foarte vechi, însă, din păcate, acestea au fost distruse, deşi aveau o valoare arheologică specială. De asemenea, aceste excavaţii au scos la suprafaţă şi urme de minerit antic.
Rezervaţia Piatra Corbului are lângă ea un alt punct turistic interesant, intitulat Piatra Despicată. Este o formaţiune geologică protejată de lege şi se află între Dealul Cârnic şi Dealul Cetăţii.
Tipul de rocă din care este formată este unic în această zonă, iar legat de existenţa ei circulă o legendă: se spune că piatra a fost scăpată de un uriaş care trecea cu ea în braţe peste Munţii Apuseni.
În plus față de valoarea sa naturală și științifică, Rezervația Piatra Corbului joacă un rol vital în economia locală prin atragerea de turisti și promovarea turismului ecologic. Acest lucru contribuie la conștientizarea și aprecierea patrimoniului natural, stimulând totodată dezvoltarea durabilă a comunei Roșia Montană.