Rezervaţia ştiinţifică Gemenele – Tăul Negru se află chiar în mijlocul Parcului Naţional Retezat, în judeţul Hunedoara. Numele său provine de la cele două lacuri pe care le are în componență şi este o arie protejată, inclusă în prima categorie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii.

Importanţa ştiinţifică deosebită pe care o are această zonă a fost observată încă din 1935, atunci când s-a luat decizia înfiinţării unei rezervaţii. Mai mult, în anul 1979, rezervaţia a fost inclusă în Reţeaua Internaţională a Rezervaţiilor, fiind ocrotita de UNESCO.

Rezervaţia ştiinţifică Gemenele – Tăul Negru se întinde pe 1630 de hectare şi este administrată de Academia Română. Regimul de protecţie este unul foarte strict, aşa că cei care vor să o viziteze sau doar să treacă prin ea au nevoie de o autorizaţie de la această instituţie, altfel riscând o amendă foarte mare.

rezervatia-stiintifica-gemenele-taul-negru.jpg

În cadrul Rezervaţiei ştiinţifice Gemenele – Tăul Negru, sunt permise doar activităţile ştiinţifice, pentru că este foarte important ca habitatele să fie conservate în acea stare naturală pe care o au. Cei de la Academie au construit o clădire, numită Casa Laborator, aflată chiar în centrul rezervaţiei, în care sunt desfăşurate diverse cercetări în scop ştiinţific.

Citește și:  Biserica Adormirea Maicii Domnului - Olari din Curtea de Arges : Obiective turistice Argeş

De exemplu, Institutul de cercetări şi amenajări silvice din Bucureşti a putut studia aici cu succes biologia unor animale ca zimbrul sau capra neagră, precum şi procesul de recolonizare a marmotelor sau popularea cu păstrăvi a lacurilor alpine.

Rezervaţia ştiinţifică Gemenele – Tăul Negru prezintă o importanţă mare şi datorită faptului că ascunde una din puţinele păduri primare din Europa care încă nu a fost afectată. Tot aici, există o pădure antică amestecată, unică. Importanța rezervaţiei creşte şi graţie celor 1186 de specii de plante, care au posibilitatea de a creşte într-un habitat natural, fără să fie “deranjate” de intervenţia omului, dar şi mulţumită animalelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.