Rezervaţia ştiinţifică Gemenele – Tăul Negru se află chiar în mijlocul Parcului Naţional Retezat, în judeţul Hunedoara. Numele său provine de la cele două lacuri pe care le are în componență şi este o arie protejată, inclusă în prima categorie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii.
Importanţa ştiinţifică deosebită pe care o are această zonă a fost observată încă din 1935, atunci când s-a luat decizia înfiinţării unei rezervaţii. Mai mult, în anul 1979, rezervaţia a fost inclusă în Reţeaua Internaţională a Rezervaţiilor, fiind ocrotita de UNESCO.
Rezervaţia ştiinţifică Gemenele – Tăul Negru se întinde pe 1630 de hectare şi este administrată de Academia Română. Regimul de protecţie este unul foarte strict, aşa că cei care vor să o viziteze sau doar să treacă prin ea au nevoie de o autorizaţie de la această instituţie, altfel riscând o amendă foarte mare.
În cadrul Rezervaţiei ştiinţifice Gemenele – Tăul Negru, sunt permise doar activităţile ştiinţifice, pentru că este foarte important ca habitatele să fie conservate în acea stare naturală pe care o au. Cei de la Academie au construit o clădire, numită Casa Laborator, aflată chiar în centrul rezervaţiei, în care sunt desfăşurate diverse cercetări în scop ştiinţific.
De exemplu, Institutul de cercetări şi amenajări silvice din Bucureşti a putut studia aici cu succes biologia unor animale ca zimbrul sau capra neagră, precum şi procesul de recolonizare a marmotelor sau popularea cu păstrăvi a lacurilor alpine.
Rezervaţia ştiinţifică Gemenele – Tăul Negru prezintă o importanţă mare şi datorită faptului că ascunde una din puţinele păduri primare din Europa care încă nu a fost afectată. Tot aici, există o pădure antică amestecată, unică. Importanța rezervaţiei creşte şi graţie celor 1186 de specii de plante, care au posibilitatea de a creşte într-un habitat natural, fără să fie “deranjate” de intervenţia omului, dar şi mulţumită animalelor.