Rezervaţia ştiinţifică Gemenele – Tăul Negru se află chiar în mijlocul Parcului Naţional Retezat, în judeţul Hunedoara. Numele său provine de la cele două lacuri pe care le are în componență şi este o arie protejată, inclusă în prima categorie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii.

Importanţa ştiinţifică deosebită pe care o are această zonă a fost observată încă din 1935, atunci când s-a luat decizia înfiinţării unei rezervaţii. Mai mult, în anul 1979, rezervaţia a fost inclusă în Reţeaua Internaţională a Rezervaţiilor, fiind ocrotita de UNESCO.

Rezervaţia ştiinţifică Gemenele – Tăul Negru se întinde pe 1630 de hectare şi este administrată de Academia Română. Regimul de protecţie este unul foarte strict, aşa că cei care vor să o viziteze sau doar să treacă prin ea au nevoie de o autorizaţie de la această instituţie, altfel riscând o amendă foarte mare.

În cadrul Rezervaţiei ştiinţifice Gemenele – Tăul Negru, sunt permise doar activităţile ştiinţifice, pentru că este foarte important ca habitatele să fie conservate în acea stare naturală pe care o au. Cei de la Academie au construit o clădire, numită Casa Laborator, aflată chiar în centrul rezervaţiei, în care sunt desfăşurate diverse cercetări în scop ştiinţific.

De exemplu, Institutul de cercetări şi amenajări silvice din Bucureşti a putut studia aici cu succes biologia unor animale ca zimbrul sau capra neagră, precum şi procesul de recolonizare a marmotelor sau popularea cu păstrăvi a lacurilor alpine.

Rezervaţia ştiinţifică Gemenele – Tăul Negru prezintă o importanţă mare şi datorită faptului că ascunde una din puţinele păduri primare din Europa care încă nu a fost afectată. Tot aici, există o pădure antică amestecată, unică. Importanța rezervaţiei creşte şi graţie celor 1186 de specii de plante, care au posibilitatea de a creşte într-un habitat natural, fără să fie “deranjate” de intervenţia omului, dar şi mulţumită animalelor.

Unul dintre cele mai remarcabile aspecte ale rezervației este biodiversitatea sa. Aici se găsesc specii endemice de plante care nu pot fi întâlnite în alte părți ale lumii, precum și o varietate de animale, inclusiv capre negre, cerbi și numeroase specii de păsări protejate. Rezervația este un loc predilect pentru ornitologi și biologi, dar și pentru pasionații de drumeții și fotografia de natură.

În prezent, Rezervația științifică Gemenele – Tăul Negru este accesibilă publicului larg, oferind oportunități excepționale pentru ecoturism și educație ambientală. Vizitatorii sunt încurajați să respecte regulile stricte de vizitare pentru a asigura conservarea acestui peisaj natural pentru generațiile viitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.