“Rezolutiile” de Anul Nou au devenit in ultimii ani o adevarata moda, dar si un obicei care poate chiar avea efecte pozitive majore in viata celor care le iau in serios! Cum? Cand iti propui ceva, o faci chiar dorindu-ti acel lucru si incepand de la primul pas sa te gandesti cum anume il vei obtine!
Atunci cand te hotarasti sa faci o lista cu rezolutii de Anul Nou, nu trebuie sa te multumesti sa inspiri pe o foaie de hartie pur si simplu niste dorinte! Daca tot incepi o treaba, fa-o ca la carte, nu te costa absolut nimic sa incerci! Este bine sa visezi si sa iti doresti lucuri, dar atat timp cat ramai la stadiul visarii, nu ai facut nimic bun si practic cu viata ta!
Pentru a avea efecte practice, rezolutiile de Anul Nou trebuie gandite cu atentie si formulate in asa fel incat sa iti permita sa actionezi in scopul indeplinirii asteptarilor tale de viitor! Trebuie sa iti permita imaginarea unei strategii de actiune, pentru a trece din planul teoretic al dorintei in cel practic al actiunii. Dorinta de a avea ceva trebuie sa te conduca la vointa de a actiona, iar aceasta la formularea planului specific de actiune!
Asadar, cateva reguli pe care sa le urmezi neaparat atunci cand iti faci lista de rezolutii de Anul Nou ar fi:
● Specificitatea, a spune ce vrei cat mai la obiect – nu te limita la a scrie in lista cu rezolutii de Anul Nou ceva general, de exemplu: „vreau sa am mai multi bani” sau „vreau o masina” sau „vreau o relatie stabila”! Este bine ca stii ce ai vrea, dar gandeste-te si transforma aceasta dorinta generala in itemi specifici: „activitati prin care as putea castiga mai multi bani”, „actiuni pe care le pot face pentru a imi lua o masina si ce tip de masina pot sa imi permit”, „lucruri pe care trebuie sa le schimb daca vreau o relatie serioasa de cuplu”. Asa va trebui sa gandesti intial si sa treci pe lista diversele activitati care crezi ca te-ar putea conduce in timp la realizarea dorintei tale! Atat timp cat iti doresti la modul general ceva, nu ai cum sa actionezi pentru a il obtine!
● Accesibilitatea – gandeste-te bine daca acea dorinta este accesibila si realizabila in timp! Este de la sine-inteles ca degeaba iti doresti sa arati ca Marilyn Monroe sau sa ai puteri paranormale!! Gandeste-te daca dispui de resursele necesare sau daca poti face rost de ele in timp – de exemplu, degeaba spui ca „vreau sa obtin titlul de doctor in stiinte naturale”, daca tu ai studiat filosofie! Nu ai resursele intelectuale si informationale necesare! Insa poti sa iti propui sa devii doctor in filosofie (daca ai studiat filosofia), caci deja ai anumite resurse informationale pe care, cu munca si perseverenta in scopul tau, le poti spori! Gandindu-ne la exemplul anterior cu masina, de exemplu, el este un scop realist doar daca ai o slujba stabila, care iti permite rate: daca nu, nu dispui inca de resurse, asadar mai bine renunti temporar la acest scop si iti gasesti un altul mai accesibil!
● Legata de accesibilitate si existenta resurselor, este o alta caracteristica pe care trebuie sa o aiba rezolutiile de Anul Nou: realismul! Toti visam, este in natura omului sa doreasca sa ajunga la stele, dar daca vorbim de lucruri pe care ti le doresti cu ardoare, pentru a le obtine, ele trebuie sa fie realiste si sa iti permita o actiune realista! Deci degeaba iti doresti sa fii cu Johnny Depp sau cu Charlize Theron – mai bine ti-ai concentra dorinta pe ceva real si realist! Ceva este realist daca iti este accesibil pe plan material si simbolic! Iarasi, daca ne dorim dintr-o data sa fim „superdestepti”, acesta nu este un scop realist – realist ar fi, de exemplu, sa ne dorim sa ne imbogatim cultura generala prin reviste, carti si documentare sau sa ne dorim sa ne dezvoltam capacitatea de rationalizare prin diverse exercitii! Dar superdestepti nu devenim!
● Rezolutiile de Anul Nou trebuie sa fie reprezentate fiecare de catre un scop, scop care este apoi itemizat in diverse activitati specifice si realiste, activitati care trebuie sa fie masurabile in timp! Un management al timpului necesar in indeplinirea unui scop este esential pentru o actiune eficienta! Astfel, cand te gandesti la un scop, te gandesti la cat iti va lua pana il vei obtine, apoi cat iti va lua fiecare activitate in parte! De exemplu: „vreau o relatie serioasa”! Ei bine, acest scop nu este deloc unul sigur, nu poti spune ca vei obtine clar ceea ce vrei, de aceea a si fost ales! Insa ce trebuie tu sa faci: il imparti initial in diverse actiuni pe care trebuie sa le faci: 1. o lista cu ce imi doresc eu de la potentialul partener; 2. o lista cu defectele mele cele mai enervante si la fiecare, un mod de a-l diminua; 3. o lista cu fostele mele relatii si motivele pentru care s-au terminat – invatam din trecut; 4. schimbari practice in comportament: frecventarea altor locuri, achizitia unor noi haine, dezvoltare personala prin diferite exercitii; 5. „vanatoarea” – prin frecventarea localurilor cu un prieten/o prietena sau stabilirea unei „blind date”. Pana la ultimul pas – care nu iti garanteaza atingerea scopului, ci este doar prima incercare in practica, ai dupa cum vezi, mult de lucru! Iar pentru a nu te lasa demoralizat(a) de asa ceva, managementul timpului te ajuta sa atribui feicarei etape o anumita perioada de timp – asa iti vei putea urmari progresul. De exemplu, etapa 3 poate dura doar o zi – doua, in timp ce etapa 4, care este ea insasi formata din aproximativ trei-patru subetape, macar patru luni!
● Cel mai important cand vorbim despre rezolutii de Anul Nou este vizualizarea lor: dorinta intensa trebuie sa iti permita sa iti imaginezi in cel mai mic detaliu cum va fi cand vei avea ceea ce vrei! Faci un exercitiu zi de zi: iti inchizi ochii si vizualizezi in toate detaliile ca esti deja in situatia dorita si te urmaresti pe tine insuti in acest scenariu! Dupa o saptamana-doua cu acest exercitiu de vizualizare, treci la al doilea pas: vizualizeaza pasii pe care i-ai facut imaginar pentru a ajunge sa ai acel ceva! Pentru a face o situatie reala, vizualizeaz-o ca si cum ar fi deja reala! Te va ajuta mai mult decat iti poti da seama!
● Si nu in ultimul rand, cand vorbim despre rezolutii de Anul Nou, trebuie sa vorbim despre pozitivism si constructivism! Nu te lasa demoralizat – desi in aceasta perioada a anului, este extrem de simplu sa te deprimi gandindu-te la tot ce nu ai realizat pe parcursul anului trecut! Insa priveste orice situatie intr-un mod pozitiv si constructiv: „ nu pot obtine X” trebuie transformat in „daca chiar imi doresc X, trebuie sa gasesc modalitati de actiune practica”, „nu am realizat absolut nimic anul trecut” se transforma in „e clar ca vreau mai mult de la mine si de la viata, sa gasesc solutii reale”! Totul este, dupa cum s-a mentionat, sa transformi dorinta generala in vointa de actiune si apoi in activitati specifice!