Ritualurile familiale de Craciun au o functie esentiala: aceea de a forma si mentine coeziunea grupului familial si de a contribui la relatii familiale armonioase, caci orice sarbatoare religioasa se petrece in primul rand in familie.
Crescand intr-o familie ce respecta ritualurile familiale de Craciun si nu numai, fie ele traditionale sau moderne, ce creeaza cu ocazia acestor sarbatori o atmosfera calma si armonioasa, fara conflicte, individul le va prelua si repeta in cadrul propriei sale familii. Aceste sarbatori sunt importante atat la nivelul individului si al familiei, cat chiar si la nivelul unei comunitati.
Epoca moderna este privita ca fiind una post-crestina, post-religioasa. Traditia religioasa nu isi mai poate indeplini azi rolul de a oferi o cultura unificatoare, ritualurile familiale de Craciun ar fi complet desacralizate, caci capacitatea crestinismului de a institui conventii si practici sociale ar fi in ziua de astazi diminuata considerabil. Dinamica unei societati capitaliste sau postmoderne, avansate promoveaza o cultura laica, intrucat religia nu mai poate asigura unitatea culturala. Totusi, teza conform careia religia nu ar mai avea un rol important in cadrul unei comunitati contemporane este criticata. Burke sustinea necesitatea existentei culturii religioase in orice comunitate, prin chiar natura religioasa a omului si a nevoii sale de sacralitate. La fel, religia si ritualurile religioase ar fi importante in asigurarea ordinii morale si sociale totale. ( J.C.Alexander, S.Seidman).
Se poate explica existenta ritualurilor familiale de Craciun si prin prisma interactionismului – teorie soiologica moderna extrem de populara: indivizii, prin impartasirea acelorasi practici rituale, au in comun lumea, o lume ce provine din interiorizarea comunicarii din exterior; persoana va adopta atitudinile semnificative pentru el ale celorlalti apropiati si le va cristaliza intr-o atitudine personala. Astfel, prin interiorizarea si reproducerea sociala a diverselor practici familiale ritualice, se asigura apartenenta individului la grupul familial.
Ritualurile familiale de Craciun sunt definite ca fiind « aspecte personalizate si individualizate ale organizarii familale, ce pot avea semnificatii doar pentru membrii grupului si au natura simbolica si afectiva. » (Prof. Univ. D. Cojocaru). Daca vorbim despre ritualuri familiale religioase, semnificatia acestora nu este specifica numai grupului familial, ci se extinde asupra intregii comunitati religioase. Bineinteles, fiecare familie isi are anumite moduri specifice de a practica ritualurile respective, pregatirea si desfasurarea lor variind, dar nu se poate nega influenta religiei.
Exista frumoase ritualuri familiale de Craciun, caci aceasta zi este prin excelenta o sarbatoare a familiei – ofera ocazia exprimarii afectiunii si a solidaritatii dintre membri: prin mici ritualuri cum ar fi oferirea reciproca de daruri, impodobirea bradului, masa festiva. Acestea creeaza continuitatea legaturii sociale nu numai in cadrul unei familii, ci si in cadrul grupului de prieteni, sau in cadrul grupurilor formale de munca.
Momentele cele mai importante ale serii de 24 decembrie si ritualurile familiale de Craciun cele mai frumoase sunt impodobirea bradului de Craciun – la care se obisnuieste sa participe toti membrii familiei si impartirea cadourilor, avand rolul de a mari afectiunea dintre ei, de a-i uni simbolic pe membrii familiei. Acestia se detaseaza de stresul cotidian, de problemele, de grijile, de activitatile de zi cu zi, isi fac daruri si se bucura de clipele petrecute impreuna in jurul mesei traditionale. Deoarece aceasta atmosfera de liniste, de iubire, de coeziune dintre membri nu se poate manifesta zilnic pentru ca intervin anumite probleme, comportamente, idei, valori, atitudini diferite intre membrii familiei, in cadrul acestei sarbatori, acestia prefera sa se autoizoleze de societate, sa uite de stresul zilnic, de conflictele dintre membrii si sa se bucure de cateva zile libere petrecute in cadrul intim al familiei.
Pomul de Craciun se confectiona prima oara din paie de cereale, sau fire de canepa, pe care se insirau boabe albe de fasole; era ornamentat cu panglici de hartie creponata rosii si albe. Acestea au fost inlocuite cu bradul cu globuri, ghirlande si cu lumanari – ce simbolizeaza invierea luminii la solstitiul de iarna. Printre ritualurile familiale de Craciun cu un rol important in intretinerea unei atmosfere de afectivitate si relaxare, impodobirea bradului este cea mai iubita de catre cei mici si, de ce nu, de cei mari!
Un simbol al sarbatorii nasterii lui Hristos, cunoscut de catre toti este Mos Craciun – personaj legendar care aduce daruri copiilor – patruns in cultura romaneasca pe la jumatatea secolului al XIX-lea, odata cu traditia impodobirii bradului. Dupa bucuria de a impodobi bradul impreuna, parintii pot savura fericirea celor mici la „venirea Mosului” – impartirea darurilor ii uneste pe cei mici si pe cei mari, oferindu-le pretioase momente.
Exista traditia ca masa de Ajun sa fie incarcata cu bunatati si vin. Iar masa festiva de Craciun contribuie la unificarea intregii familii – precum celelalte ritualuri familiale de Craciun. Caci poate in alte zile este dificil sa se reuneasca toti membrii familiei la aceeasi ora la masa, insa in aceasta frumoasa zi, vor lua masa impreuna, bucurandu-se de bucati gustoase si de compania celorlalti. Craciunul are rolul de a renova timpul, prima zi de Craciun avea valoare simbolica deosebita pentru modul de desfasurare a intregului an ce urma sa vina. Alt obicei este cel al urarilor de sanatate si de la multi ani si cantarea colindelor – ritualuri familiale de Craciun cu rol important in solidaritatea membrilor.
Se vorbeste astazi de « spiritul Craciumului » si acest spirit a fost si este inca intretinut de sfintele colinde – unele pastrate din timpuri vechi, altele moderne. Colindatul este una din cele mai cunoscute datini de iarna, iar unul dintre cele atractive ritualuri familiale de Craciun este colindatul parintilor de catre cei mici, care aduc urari de sanatate, fericire si noroc. Colindele degaja atmosfera de sarbatoare si de buna dispozitie cu care toate familiile intampina Craciunul. Prin intermediul colindatorilor, familiile primesc urari de sanatate, fericire, prosperitate si indeplinirea tuturor dorintelor si se bucura impreuna de aceasta sarbatoare.
Astfel, ritualurile familiale de Craciun au rolul de a crea o solidaritate intre membrii grupului familial, de a-i uni, de a-i face sa se detaseze de problemele, preocuparile si activitatile de zi cu zi, de a-i desprinde de stresul cotidian, de conflictele existente intre ei. Kant considera ca solidaritatea nu este altceva decat „relatii reciproce dintre oameni care au nevoie unii de altii”(Petre Andrei). Atunci cand legaturile familiale sunt, din nefericire, mai slabe si cand viata omului modern reduce activitatea comuna a familiei la un cuantum din ce in ce mai mic, aceste sarbatori traditionale consolideaza coeziunea familiei, creand o armonie si o uniune intre membri.