Marina Americana, Universitatea din Texas si cercetatorii de la Virginia Tech au pus la punct, in 2012, un robot-meduza, cu elemente caracteristice surprinzatoare, demonstrand inca o data ca robotica are drept principala sursa de inspiratie natura. Robojelly – cum a fost botezat robotul-meduza – este capabil sa reproduca miscari foarte asemanatoare cu ale meduzei Aurelia Aurita.
![Robotul meduza](https://destepti.ro/wp-content/uploads/2013/10/Robotul-meduza1.jpg)
In acest sens, opt segmente de silicon formeaza o umbrela artificiala de 164 milimetri in diametru si cu o greutate de 242 grame. Aceste elemente adapostesc muschi artificiali, compusi din materiale cu « memorie », astfel incat sa isi poata redobandi forma initiala, dupa anumite miscari. Pentru ca robotul-meduza sa fie autonom din punctul de vedere al energiei, muschii artificiali sunt inchisi in niste nanotuburi de carbon si acoperiti cu platina, care reactioneaza la contactul cu oxigenul si hidrogenul din apa. In aceste conditii, o reactie chimica produce caldura, permitand robotului sa se miste.
Robojelly, robotul-meduza ecologic, poate fi utilizat in misiuni de explorare a adancurilor marilor si oceanelor, precum si in cele de salvare. Inventatorii spun, totusi, ca mai au nevoie de timp pana sa il produca la scara larga, pentru a perfectiona capacitatea sa de deplasare. Mai exact, ei trebuie sa gaseasca solutia pentru ca cele opt segmente ale umbrelei meduzei sa se miste independent, pentru a evita miscarea doar in linie dreapta.
In 2013, aceeasi echipa de specialisti a conceput al doilea robot-meduza, numit Cyro, mai mare, de talia unui om (aproximativ 1,5 metri lungime si 70 de kilograme greutate). Modelul pentru Cyro a fost meduza cu coama Cyanea capillata, una dintre cele mai mari din lume. Robotul-meduza Cyro este alimentat cu baterii de nichel reincarcabile si propulsat de tentacule mecanice. Ca si predecesorul sau, este in stadiul de prototip. In viitorul apropiat, acesta va putea sa « patruleze » in apele marilor si oceanelor, sa culeaga date despre viata acvatica, sa cartografieze adancurile si sa supravegheze curentii oceanici.