Charles Roger Hargreaves (9 mai 1935 – 11 septembrie 1988) a fost un desavarsit autor al literaturii engleze insa, mai mult decat atat, este cunoscut pentru ilustratiile deosebite realizate pentru diferite carti pentru copii.
Roger Hargreaves s-a nascut la data de 9 mai a anului 1935 in orasul Cleckheaton din West Yorkshire, fiind fiul lui Alfred Reginald si al lui Ethel Mary Hargreaves. A trait in orasul natal intreaga viata, mai precis pe High Lees, 703 Halifax Road, acolo unde in prezent se gaseste muzeul memorial.

Roger Hargreaves si-a petrecut un an lucrand in spalatoria tatalui sau inainte de a se angaja in domeniul publicitar. Visul sau de o viata a fost acela de a deveni caricaturist, iar in anul 1971, pe cand ocupa postul de director de creatie in cadrul unei companii londoneze, a inceput sa scrie prima poveste si una dintre cele mai populare – Mr. Tickle, care avea sa fie integrata seriei de 49 de carti pentru copii intitulata Mr. Men. Chiar daca, la inceput, a fost foarte greu pentru Roger Hargreaves sa gaseasca o editura care sa ii publice cartile pentru copii, in momentul in care a gasit editura potrivita cartile autorului Roger Hargreaves au devenit un real succes, astfel incat, pana in anul 1974, au fost vandute milioane de exemplare.

Tot in anul 1974 povestirile au inceput sa fie difuzate la postul de televiziune BBC, acestea fiind narate de catre Arthur Lowe.

Dupa anul 1974, seria de povesti a fost continuata iar unele titluri au suferit modificari. Pentru ca s-a dedicat in totalitate povestilor pentru copii, Roger Hargreaves a renuntat in anul 1976 la locul de munca.

Citește și:  Limbajul uman – origine, controverse ştiinţifice, mituri, curiozităţi

In anul 1981 este lansata cea de a doua serie de povesti pentru copii – Little Miss care, de asemenea, s-a bucurat de un imens succes. In anul 1983, Little Miss se transforma intr-o serie televizata, povestirile fiind narate de catre Pauline Collins si sotul acesteia John Alderton. Desi Roger Hargreaves a scris mai multe povestiri pentru copii, el ramas cunoscut pentru cele 46 care fac parte din seria Mr. Men, si cele 33 care apartin seriei Little Miss.
Pe langa frumoasele povesti, artistul Roger Hargreaves a reusit sa isi insufleteasca personajele prin deosebite ilustratii care l-au facut de-a dreptul celebru.

In ceea ce priveste viata personala, Roger Hargreaves a avut impreuna cu sotia sa, Christina, patru copii: Adam, Giles, Sophie si Amelia (cele din urma fiind gemene). Cei mici au reprezentat intotdeauna pentru Roger Hargreaves o adevarata sursa de inspiratie; se spune ca, pe cand avea doar 6 ani, fiul sau l-a inspirat atunci cand a compus frumoasa poveste Mr. Tickle, iar cartea de povesti Little Miss Twins este inspirata si in acelasi timp dedicata celor doua fete gemene.

Roger Hargreaves a murit in anul 1988 intr-un spital din Sussex, dupa ce a suferit un atac de cord. Dupa moartea sa, fiul cel mare, Adam, a continuat sa completeze seriile de povesti si sa insufleteasca personajele prin desenele cele mai frumoase.

Frumoasele povesti ale lui Roger Hargreaves au fost traduse si in limba romana, Mr. Men bucurandu-se de o imensa popularitate si pe teritoriul romanesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.