Un roi globular este o colectie de stele, care are o forma sferica si orbiteaza in jurul unui nucleu galactic (ca un satelit). Aceste roiuri globulare sunt strans legate de gravitatie. Forta gravitatiei lor le confera acestora forma sferica si densitatile stelare relativ ridicate. Roiurile globulare se gasesc in nimbul unei galaxii si contin mult mai multe stele. Acestea sunt de asemenea mult mai in varsta decat roiurile deschise si mai putin dense, care se gasesc in discul unei galaxii. Roiurile globulare sunt destul de comune. Doar in Calea Lactee au fost gasite aproximativ 155 de asemenea roiuri globulare. Cu cat galaxia este mai mare, cu atat mai multe roiuri vom gasi in aceasta.
Roiurile globulare sunt compuse in general din sute de mii de stele metalice batrane. Aceste stele sunt lipsite de gaz si praf. Multi oameni de stiinta cred ca tot gazul si praful s-a transformat in stele. Acest tip de roi poate contine o densitate mare de stele (intre 100 si 1000 de stele pe parsec cub in nucleul roiului), insa ele nu sunt considerate a fi locatii favorabile pentru sistemele planetare. Orbitele planetare sunt instabile din punct de vedere dinamic (in interiorul nucleului unui roi dens), din cauza perturbatiilor din partea stelelor aflate in trecere. O planeta care orbiteaza in jurul unei stele din nucleul dens al unui roi globular, la distanta de o unitate astronomica, va supravietui doar 108 ani. In niciun roi globular cunoscut nu exista in prezent formare activa a stelelor, ceea ce ii face pe oamenii de stiinta sa creada ca aceste roiuri sunt printre cele mai batrane obiecte din univers.
Densitatea ridicata din roiurile globulare provoaca interactiuni destul de frecvente intre stele. Datorita acestor interactiuni, unele clase exotice de stele, cum ar fi hoinarii albastri, sunt mult mai frecvente in roiurile globulare. Un hoinar albastru este format din ciocnirea si acumularea a doua stele, posibil ca urmare a unei intalniri cu un sistem binar. Steaua care rezulta din aceasta intalnire are o temperatura mai mare decat alte stele din grup care au aceeasi luminozitate, prin urmare un hoinar albastru difera de stelele de secventa principala. Roiurile globulare inca nu sunt pe deplin intelese. In comunitatea stiintifica, aceasta lipsa de intelegere duce la dezbateri constante legate de componentele si formarea lor. Daca am intelege mai bine aceste roiuri globulare, poate am descifra mai multe lucruri si despre galaxia noastra.
VIDEO: