Ce inseamna Romania Mare, cum a fost ea realizata si de ce a deprins aceasta denumire, sunt raspunsuri cuprinse nu numai in paginile scrie ale cartilor de istorie, ci si in inimile oamenilor care constientizeaza ce s-ar fi intamplat in cazul in care nu s-ar fi provocat procesul de unificare a tinuturilor romanesti. In orice caz, esential este faptul ca Romania Mare, numita si Romania Interbelica sau Romania Intregita sunt termeni intrati in uz chiar dupa tratatul de la Versailles din anul 1920, acesti termeni nefiind folositi pentru a exclama expansiunea, ci pentru a exprima o stare total obiectiva, ce se compara cu dimensiunile politice – geografice de dinainte de a se infaptui unirea.
Extinderea maxima teritoriala a Romaniei a fost intre cele doua razboaie mondiale, avand in vedere ca ea masura o suprafata de 295.641 de kilometri patrati, in moment ce acum masoara doar 238.391 de kilometri patrati. Romania a avut aceasta forma pana in anul 1940.
Pentru a incepe cu inceputul, asa cum se spune, in anul 1918, dupa ce a luat sfarsit Primul Razboi Mondial, Regatul Romaniei s-a unit cu Bucovina, cu Transilvania si cu Basarabia, unire ce a fost finalmente ratificata si in anul 1920, prin intermediul Tratatului de la Trianon, mai ales in cazul Banatului, Crisanei si Maramuresului si a Transilvaniei si prin intermediul Tratatului de la Versailles in cazul Basarabiei si a Bucovinei. Romania Mare a devenit intr-adevar asa, mai ales in anul 1913, in momentul in care a anexat si Cadrilaterul, dupa ce a infrant Bulgaria in timpul celui de-al Doilea Razboi Balcanic.
Prin urmare se poate spune ca populatia, dar si suprafata Romaniei s-au dublat in doar cinci ani si cel mai important aspect este faptul ca pentru prima data intregul popor roman era unit si cuprins intre granitele unui unic stat. La data de 10 februarie, in anul 1938, regele Carol al doilea isi asuma puteri dictatoriale si desfiinteaza partidele politice, numind astfel si prim minstri, acest fapt asigurandu-i puterea suprema. Acestei actiuni ii urmeaza una inca mai dramatica si anume desfiintarea Romaniei Mari, care are ca punct de plecare ultimatumul emis la data de 28 iunie in anul 1940 de catre Uniunea Sovietica, acest ultimatum vizand dorinta sovieticilor de a a-i alunga pe romani in maxim 48 de ore, acestia urmand sa evacueze nordul Bucovinei si intreaga Basarabie.
In cazul in care Romania Mare nu-si respecta acest ultimatum, atunci URSS urma sa declare razboi. Astfel Romania este nevoita sa cedeze, iar dupa numai 40 de ore teritoriile respective sunt impanzite de armata rosie si de unitatile paramilitare sovietice si acestea, suplimentar ocupa si Tinutul Hertei, acestea nefiind mentionat in ultimatumul dat. Astfel, Romania Mare decade incet – incet, incepand cu retragerea trupelor armatei romane, cu retragerea politiei, a jandarmeriei si cu retragerea a miilor si zecilor de mii de civili, aceste retrageri fiind chiar dezastruoase, pripite si haotice. Se spune ca principala vina este a dictatorului Carol al II-lea, deoarece el a dat dovada de o imposibilitate de conducere in cazuri extreme si in situatii de urgenta. Si ce a urmat sunt bucati de istorie dureroasa.
Presedintele Consiliului de ministri, pe numele sau Ion Gigurtu, intre 4 iulie si 4 septembrie in anul 1940, in momentul in care a luat conducerea pe langa faptul ca a cedat suplimentar teritoriile, aduce in fruntea tarii si o conducere nazista, o politica pro Axa-Berlin-Roma, fascista, totalitara si antisemita. Avand in vedere ca in anul 1939 s-a incheiat pactul Ribbentrop – Molotov, a fost acceptat si arbitrajul lui Hitler asupra intregii Transilvanii, mai ales ca putin inainte cu cateva zile Gigurtu declarase ca Romania Mare, care deja isi pierduse din integritate, trebuia sa faca sacrificii destul de semnificative pentru a se putea justifica cu acea orientare de origine nazista si pentru a-si justifica, nu in ultimul rand, aderarea la Axa Berlin-Roma. Urmeaza cedarea nordului Transilvaniei catre Ungaria, care a luat inclusiv orasul Cluj, iar teritoriile mai mari ce au fost de asemenea cedate Ungariei, erau cunoscute ca fiind teritorii pline de mine de aur si de alte resurse naturale.
Ion Gigurtu a cedat deasemenea si o serie de alte teritorii printre care o buna parte din Dobrogea, pentru Bulgaria, urmand si suspendarea Constitutiei Romaniei si multe alte dezastre care se incadreaza in contextul razboiului declarat Uniunii Sovietice ce avea ca pretext recuperarea teritoriilor pierdute cu ceva timp in urma. Si cum Romania a intrat in razboi alaturi de Germania nazista, invadand URSS-ul, Basarabia este eliberata in anul 1941, iar tara devine principalul aliat al Germaniei in razboiul de cucerire.
Soarta insa nu i-a suras lui Antonescu, cel care a condus toate aceste actiuni, fiind influentat de Hitler, si s-a ajuns la rezultatul pe care il cunoastem cu totii: recuperarea Transilvaniei si consemnarea definitiva a pacii de la Paris, definitivata la data de 10 februarie 1947. Printre teritoriile ce au facut parte din Romania Mare in trecut si acum nu mai fac parte sunt: Insula Serpilor, Basarabia, Tinutul Hertei, Nordul Bucovinei si Cadrilaterul.