Rubinul este o piatră prețioasă, mult apreciată de mii de ani, fiind foarte dură și de o strălucire puternică, asemănătoare cu tăciunii aprinși.

Rubinul1

Rubinul este varietatea roșie a mineralului corindon, care este un oxid de aluminiu (Al2O3). Corindonul este un mineral foarte dur, situându-se la nivelul 9 pe scara durității (pe scara lui Mohs cel mai puțin dur este talcul, apoi gipsul, ultimul ca duritate fiind diamantul, pe scara 10.) Acest lucru face ca rubinul și safirul, varietatea albastră a corindonului, să fie ideale ca pietre prețioase, deoarece nu se sparg ușor și nici nu se zgârie ușor.

Culoarea specifică a rubinului provine de la metalul crom prezent în cristalul pietrei. Nuanța poate varia în funcție de unghiul în care este poziționată piatra. Pusă într-o lumină puternică, culoarea pare mai strălucitoare, aceasta fiind o caracteristică a rubinului. Un alt efect vizual al acestei pietre este asterismul. Datorită incluziunilor din interiorul cristalului, el reflectă lumina trasând conturul unei stele. De cele mai multe ori, incluziunile sunt cristale alungite, dintr-un material numit rutil.

Rubinele se găsesc de obicei în roci magmatice (lavă sau magmă topită, răcită și solidificată) și metamorfice (roci transformate de căldură și/ sau de presiune, la mare adâncime).
În general, aceste mult apreciate pietre prețioase nu sunt extrase direct din roci, ci sunt adunate din depozite minerale aluvionare. Formarea lor a fost posibilă datorită apei curgătoare care le-a adus din roca de proveniență care a fost fărâmițată, prin eroziune și alterare.

Țările în care se găsesc cele mai multe rubine sunt cele din Asia de sud–est. În Myanmar, cele mai frumoase pietre se găsesc în valea râului Irawaddy, la nord de Rangoon, capitala țării. Un alt mare producător este Sri Lanka, iar principalul centru din această țară este Ratnapura, care în limba sinhaleză înseamnă „Orașul nestematelor”.

Alte depozite importante de rubine se află în regiunea Chantabiri, din Thailanda, în Paillin și Channop din Cambodgia, în valea râului Umba din nordul Tanzaniei și în Magadi, din Kenia. Cantități mai mici de pietre se găsesc și în Afghanistan, Pakistan, China, Montana (Statele Unite ale Americii) și Norvegia.

Rubinul11

Spinelul roșu este singura piatră prețioasă naturală care se aseamănă cu rubinul. În schimb, tehnologia modernă poate produce acum rubine sintetice, care arată exact ca cele naturale. Aceste imitații sunt la fel de dure precum rubinele naturale, iar acest fapt le face extrem de utile în fabricarea instrumentelor de precizie, precum laserul sau ceasurile. Cristalele sintetice reduc fricțiunea, astfel încât ceasurile cu mecanisme cu pietre prețioase sunt exacte și durabile.

Sunt imitații și din minerale naturale de culoare roșie, cu denumiri locale: rubin australian (granat), rubin pomegranat (spinel), rubin San Diego sau siberian (turmalină), rubin de Bohemia (pirop) etc. Aceste imitații de alte minerale se pot identifica ușor, dacă se ține cont de duritatea lor, nici unul dintre pietrele amintite mai sus neatingând duritatea rubinului.

Matricea naturală a rubinului este constituită din roci care se alterează ușor (marmure, sienite etc.), astfel că în depozitele aluvionare rubinul apare de regulă singur, desprins din matrice. Excepție fac amfibolitele cu zoizit din Tanzania, în care rubinul se conservă, ajungând pe piață sub numele de „rubin – zoizit”. Mai rar pot fi văzute cristale de rubin în marmură, provenind din Myanmar, din localitățile Magok și Mandalay.

În terapia cu cristale, rubinul este indicat pentru puterea de organizare, controlând emotivitatea, dar și persoanelor suferinde de hipotensiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.