Ruinele magnifice ale orasului Persepolis se afla la poalele Muntelui Kuh-i-Rahmat, in campia Marv Dasht, la aproximativ 650 de kilometri sud de actuala capitala a Iranului, Teheran. Orasul Persepolis din Shiraz, Iran, a fost fondat de catre Darius I in anul 518 i.Hr., constructia sa fiind incheiata de catre Artaxerxes I, aproape un secol mai tarziu. Persepolis a fost capitala Imperiului Ahemenid, iar o inscriptie sculptata pe fata de sud a terasei dovedeste ca fondatorul sau a fost Darius cel Mare.

Ruinele orasului Persepolis1

Persepolis din Shiraz, Iran, a fost construit pe o terasa imensa, pe jumatate artificala si pe jumatate naturala, unde regele si-a construit palatul, un complex impresionant inspirat dupa modelele mesopotamiene. Inainte ca orice cladiri sa fie construite, au fost facute eforturi considerabile care au implicat in special taierea in versantul muntelui pentru a da forma si pentru a ridica imensa platforma, de asemenea fiind umplute golurile si depresiunile cu moloz.

Terasa pe care a fost construit orasul Persepolis din Shiraz, Iran este o creatie arhitecturala grandioasa. Aici se pot vedea doua scari de acces, zidurile sale care sunt acoperite cu diverse frize sculptate, taurii gigantici cu aripi, precum si ramasitele unor sali imense. Iluminarea studiata a acoperisului si utilizarea grinzilor de lemn, le-a permis arhitectilor sa foloseasca in spatiile deschise un numar minim de coloane uimitor de subtiri. Acestea sunt incoronate de sculpturi care infatiseaza doi tauri ce ingenuncheaza, ale caror capete se ridica si ajung pana dedesubtul grinzilor tavanului.

Ruinele orasului Persepolis11

Persepolis din Shiraz, Iran, a fost prin excelenta un exemplu al orasului dynastic, un simbol al dinastiei Ahemenide, motiv pentru care a si fost incendiat de catre grecii condusi de Alexandru cel Mare, in anul 330. Conform spuselor scriitorului grec Plutarh, acestia au carat comorile pe care le-au gasit in oras, pe 20.000 de catari si 5.000 de camile. Ceea ce a mai ramas din acest oras si poate fi vazut si astazi este terasa imensa din piatra, care masoara 530 de metri pe 330 de metri, jumatate artificiala si jumatate naturala, sprijinita de versantul muntelui.

Pe o terasa, ca si cum ar fi un piedestal, regii ahemenizi (Darius, fiul sau Xerxes si nepotul sau Artaxerxes) au construit un palat splendid, bazat pe modelele mesopotamiene, unde propileele (intrari monumentale intr-un edificiu din Antichitate, cu mai multe porti reunite prin porticuri), salile oficiale si apartamentele private, aveau deschidere la curte si erau legate intre ele de coridoare. Ceea ce se poate vedea astazi din Persepolis din Shiraz, Iran, reprezinta in mare parte opera lui Xerxes. Partea de nord a terasei care consta in principal in Sala de Audiente, Sala Tronului si Poarta lui Xerxes reprezinta sectiunea oficiala a complexului palatului, care era accesibila numai unui numar restrans de oameni.

Ruinele orasului Persepolis111

In cealalta parte se aflau palatul lui Darius si cel al lui Xerxes, palatul haremului, Sala de Consiliu si alte asemenea cladiri. La fel ca in Mesopotamia, principalele materiale de constructie au fost caramizile uscate la soare, desi piatra cioplita (ashlar) care a fost folosita in principal pentru sustinerea elementelor (rame, grinzi, glafuri, baze etc.) sau pentru suprafetele vaste sculptate, a supravietuit foarte bine vicisitudinilor timpului.

Se pare ca Darius a planificat acest complex impresionant de palate, nu doar ca sediu al guvernului, ci si ca locatie pentru spectacole si drept centru spectaculos pentru receptiile si festivalurile tinute de regii Ahemenizi. Darius a trait numai atat cat sa vada executate o mica parte din planurile sale. Acest ansamblu de structuri maiestuoase, scari monumentale, sali de tron, camere pentru receptii si cladiri anexe, este motivul pentru care orasul Persepolis din Shiraz, Iran, este clasificat drept unul din cele mai marete situri arheologice, printre cele care nu au niciun echivalent, si care poarta marturie a unei calitati unice a acestei civilizatii antice. De-a lungul secolelor au existat multi oameni care au calatorit pana in acest oras, si care au descris structurile si ruinele sale ahemenide.

Ruinele orasului Persepolis1111

Ruinele au fost excavate abia cand Institutul Oriental al Universitatii din Chicago a sponsorizat o expeditie arheologica a orasului Persepolis si a imprejurimilor sale. Prima expeditie arheologica a avut loc intre anii 1931 si 1934 si a fost condusa de Ernst Herzfeld, iar a doua a avut loc intre anii 1934 si 1939 si a fost condusa de Erich F. Schmidt. Cel mai frapant aspect al acestui oras antic sunt numeroasele sale basoreliefuri. Cele mai multe pietre ramase sunt acoperite cu aceste sculpturi, care infatiseaza multe aspecte ale vietii din acele vremuri. Un perete, in mod special, descrie toate nationalitatile din acea vreme care veneau sa-si prezinte omagiile si sa aduca daruri liderului Persiei.

La doar cativa kilometri de Persepolis se afla mormintele a 3 dintre conducatorii acestui regat, si anume Darius, Xerxes si Artaxerxes. Acestea au fost construite in versantul unui munte, si au fost sculptate intr-un fel in care aduce aminte de Muntele Rushmore din Statele Unite ale Americii. De-a lungul anilor, orasul vechi Persepolis a fost vizitat de foarte multi oameni, iar unii dintre ei nu au putut rezista tentatiei de a-si scrijeli numele pe pietrele vechi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.