Ruinele de construcţii romane din Piaţa Unirii făceau parte din piaţa centrală a oraşului roman Napoca (secolele II-III d.Hr.), peste care s-au suprapus construcţii medievale, moderne şi contemporane.

ramasite-din-cadrul-ruinelor-romane-din-piata-unirii-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

Primele săpături arheologice în Piaţa Unirii au fost efectuate în anul 1822. Cercetările actuale au început în anul 1994 şi au continuat, cu anumite întreruperi, până în anul 2008, fiind conduse de arheologii Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca.

descoperiri-arheologice-ruinele-romane-din-piata-unirii-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

A fost cercetată arheologic o suprafaţă de aproximativ 850 de metri pătraţi din zona central-sudică a oraşului roman. Cu această ocazie au fost descoperite şi vestigii neolitice, post romane şi medievale.

exponate-de-la-ruinele-romane-din-piata-unirii-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

Situl este acoperit cu sticlă pe o suprafaţă de 82 de metri pătraţi pentru protejarea vestigiilor, devenind astfel un punct de informare şi vizitare, care beneficiază de un sistem de iluminat ambiental. Inaugurarea sitului a avut loc odată cu dezvelirea Lupei Capitolina pe Bulevardul Eroilor, la 28 Noiembrie 2008.

vestigii-romane-ruinele-romane-din-piata-unirii-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

sit-arheologic-ruinele-romane-din-piata-unirii-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

Astăzi, ruinele romane din Piața Unirii sunt un punct de atracție turistică major, atrăgând atât localnici, cât și turiști din întreaga lume. Aceste vestigii oferă o experiență educativă și captivantă, permițând vizitatorilor să se conecteze cu istoria antică a Clujului. Prezența acestor ruine în mijlocul unui oraș modern subliniază continuitatea și bogăția culturală a Clujului.

ruinele-romane-din-piata-unirii-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

Conservarea acestor ruine este esențială pentru protejarea patrimoniului istoric al orașului. Autoritățile locale și specialiștii în arheologie lucrează constant pentru a asigura integritatea sitului și pentru a facilita accesul publicului, menținând în același timp condițiile necesare pentru păstrarea acestor vestigii prețioase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.