Runnymede, aflat pe malurile Tamisei, in Anglia, este un sit de o importanta deosebita, un punct de interes stiintific, numai ca acest loc, din punct de vedere istoric, are o insemnatate si mare mare, deoarece aici avea sa ia fiinta Magna Carta, actul care a recunoscut libertatile cetatenesti engleze. Si, de fapt, Runnymede era un loc de intalnire perfect, atat pentru regele Ioan, cat si pentru sfatuitorii sai de la castelul Windsor, de altminteri, ca si pentru grupul de seniori rebeli. Acesta grup din urma isi avea sediul in apropiere de Runymede, mai cu seama in Staines, iar ceea ce rebelii isi doreau cu ardoare era sa opreasca regele sa mai aplice din regulile sale tiranice, care nu faceau nimic altceva decat sa limiteze libertatile oamenilor, ca intr-un final, sa le aboleasca in totalitate.
Pe de alta parte, regele nu se mai bucura de sprijin aproape din nicio parte, mai ales ca pierduse batalii importante in Franta. Astfel, in luna noiembrie a anului 1214, un grup de baroni, cu o influenta destul de mare, a decis sa isi retraga juramantul pe care il depuse fata de rege, renuntand la aceasta idee doar daca acesta promulga o Carta prin care sa accepte libertatile pe care ei le dobandisera. Numai ca planul boierilor avea sa se materializeze abia in luna mai a anului urmator, cand influentul grup a vrut sa-si respecte amenintarea, drept pentru care au pornit spre Londra, ocupand orasul fara macar a intampina vreo problema ori, mai mult, vreo armata ce ar fi putut opune rezistenta. In cele din urma, regele Ioan a inteles ca ramasese de unul singur si, pentru ca tronul sa fie in siguranta, nu putea decat sa accepte cererile grupului de boieri.
Dupa ce baronii au pregatit documentul respectiv pe insula care astazi este cunoscuta drept Magna Carta, regele l-a semnat. Plus, in document, a specificat ca actioneaza „dintr-un impuls divin si pentru salvarea sufletului” lor. In urmatoarele secole, monarhii care au urmat la tron s-au vazut nevoiti sa respecte Cartei, chiar daca aceasta fusesera revizuita, fiind scoase si unele clauze care faceau referire, in mod direct, la persoana regelui Ioan. Pe de alta parte, inevitabil, importantul document a fost intepretat in foarte multe moduri, nedorite, cel mai probabil, de cei care s-au aflat la Runnymede atunci cand Magna Carta a fost semnata. Ori nici n-au inteles ca unele clauze ar putea fi intepretate intr-un mod gresit, mai precis cu totul diferit.
In anul 1931, Runnymede a fost preluat de catre Comisia Nationala pentru administrarea Patrimoniului, in aceasta perioada fiind construite trei memoriale chiar pe dealul Cooper din imediata apropiere a frumoaselor pajisti de pe malurile Tamisei. De pilda, memorialul Fortelor Aeriene Regale, construit in anul 1953, a fost ridicat in cinstea celor care au murit pentru libertate in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Al doilea memorial a fost construit in anul 1957, lucrarile fiind conduse de Asociatia Barourilor Americane; acest memorial a fost ridicat in amintirea Magna Carta si, mai ales, asa cum se precizeaza si memorialul propriu-zis, in onoarea „libertatii sub domnia legii”. Cat despre cel de-al treilea, acesta a fost construit in anul 1965, in memoria presedintelui John F. Kennedy. In sfarsit, Runnymede, pe langa un loc de adunare, ramane un loc emblematic pentru istoria Angliei, dar si pentru intreaga lume, din motive lesne de inteles.