Sakura sau Festivalul infloririi ciresilor in Japonia reprezinta unul dintre cele mai impresionante festivaluri din intreaga lume, fiind organizat in fiecare primavara atat in Japonia, cat si in numeroase alte state. Sakura este numele atribuit ciresului japonez, un arbore cu o insemnatate divina in cultura si istoria japoneza, nefiind de mirare faptul ca un intreg festival este organizat pentru a sarbatori un element atat de important din impresionanta cultura japoneza.
Florile de cires si importanta lor in cultura japoneza
Inca din cele mai vechi timpuri, florile de cires au avut o insemnatate aparte in cultura japoneza devenind de-a lungul timpului cele mai populare flori si, mai mult decat atat, un simbol al unei culturi bogate si cu adevarat impresionante.
Inca din timpul perioadei Heian (794-1185), admirarea frumoaselor si delicatelor flori de cires reprezenta o activitate cu adevarat nobila, fiind practicata de catre reprezentantii inaltelor clase sociale. Adorarea si admirarea florilor in cultura japoneza a fost influentata de cultura chineza si adoptata, dupa cum am mentionat si anterior, in perioada Heian. In cultura chineza, ciresul reprezenta imaginea femeii, insa a primit o simbolistica mult mai puternica in cultura japoneza. Japonezii au observat interesantul ciclu al vietii acetui arbore si au creat o analogie intre natura acestui copac si natura umana, florile de cires reprezentand implinirea sufleteasca, dar si efemeritatea omului.
In afara faptului ca ciresul si florile de cires reprezinta o metafora a vietii, legatura acestora cu religia budista este stransa, fiind alaturate simbolisticii efemeritatii inca din jurul secolului al XVIII-lea.
In acea perioada, persoanele care faceau parte din inalte societate, politicienii, reprezentanti ai artelor dar si oameni obisnuiti se strangeau primavara in jurul ciresilor proaspat infloriti pentru a admira frumusetea delicatelor si coloratelor flori. Din acest motiv, foarte multe dintre operele de arta care apartineau vremii respective cultivau simbolistica ciresului si a florilor de cires, de la muzica, pana la piese de teatru, opere literare si fabuloase picturi. Hanami este numele general al activitatii care dateaza inca din cele mai vechi timpuri si care presupune admirarea florilor de cires. In foarte multe cazuri, se organizau adevarate picnicuri primavara, in perioada infloririi ciresilor, acesta fiind punctul de plecare al festivalurilor organizate pana in prezent in Japonia, dar si in alte regiuni ale lumii.
De-a lungul anilor, ciresii si florile de cires au devenit un adevarat simbol al culturii japoneze. In prezent, simbolistica florilor de cires este mult mai puternica, fiind asimilata de catre mai multe culturi.
Festivalul infloririi ciresilor in Japonia
In anul 1930 se infiinteaza Sakurakai, sau Societatea Florilor de Cires, de catre tinerii reprezentanti ai Armatei Imperiale Japoneze, aceasta mica societate fiind una secreta. Florile de cires incep sa aiba o mare insemnatate in domeniul militar, simbolistica acestora devenind importanta in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, nationalismul fiind intretinut in randul populatiei prin intermediul minunatelor flori si a simbolisticii acestora. Atunci cand porneau in misiuni de-a dreptul periculoase, pilotii isi vopseau avioanele cu minunatele flori de cires, florile care cadeau simbolizand in acest fel soldatii pieriti in misiune si sacrificiul tinerilor pentru intregul popor. Pentru a aduce un omagiu celor care au pierit in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, la incheierea conflictului armat au fost plantati mai multi ciresi.
Ca simbol al prieteniei dar si datorita impactului major pe care cel de Al Doilea Razboi Mondial l-a avut asupra intregii lumi, numeroase culturi au imprumutat interesanta simbolistica a florilor de cires si organizeaza in fiecare an festivaluri urmand aceasta tematica.
Cultura japoneza este considerata una dintre cele mai bogate si in acelasi timp fascinante, iar daca doriti sa vizitati aceasta tara plina de mister si culoare, cea mai buna perioada a anului este primavara, adica momentul in care minunatele flori de cires pot fi admirate in toata splendoarea lor. Pentru Japonia, Festivalul infloririi ciresilor este cel mai important festival de peste an si se intinde pe intreaga perioada in care frumoasele flori pot fi admirate adica cel putin doua saptamani, scopul fiind observarea transformarilor florilor de cires.
Primavara, intreaga Japonie este invaluita de culoarea si mireasma proaspata, iar veselia si spiritiul de sarbatoare dainuie pe toata durata festivalului. Japonezii isi planuiesc din timp evenimentele care le marcheaza viata pentru a fi cat mai aproape de Sakura, prevestirea momentului in care ciresii infloresc devenind o stiinta in adevaratul sens al cuvantului pe teritoriul japonez. Dupa cum am mentionat si anterior, Sakura este un festival de renume si nu este asteptat cu nerabdare doar de catre localnici, ci si de catre turisti care vin sa asiste la un adevarat festival artistic.
Festivalul este organizat in mai multe regiuni si reprezinta o imbinare perfecta intre tot ceea ce inseamna arta, traditie, cultura japoneza dar si veselie si buna dispozitie. Festivalul infloririi ciresilor este organziat la sfarsitul lunii aprilie si dureaza pana la jumatatea lunii mai. In toata aceasta perioada se organizeaza numeroase activitati artistice, concerte folk, punerea in scena a unor piese de teatru, expozitii de arta, cursuri de aranjamente florate, toate acestea invartindu-se in jurul aceluiasi simbol: florile de cires.
Desi festivalul este organizat in intreaga tara, exista anumite regiuni in care acesta ia amploare in adevaratul sens al cuvantului. Una dintre aceste regiuni este Kyto. In aceasta regiune nu doar ca participanii la festival pot admira in liniste frumosii copaci cu ale lor flori deosebite, dar pot participa la numeroase reprezentatii artistice si pot degusta preparatele culinare care au la baza simbolul florii de cires. Familiie de japonezi obisnuiesc sa se stranga in jurul ciresilor si sa serveasca mici gustari, aceasta traditie fiind respectata inca din timpuri stravechi.
Avand in vedere simbolistica florilor de cires si importanta acestora din punct de vedere artistic si cultural, nu este de mirare ca Sakura sau Festivalul infloririi ciresilor reprezinta cel mai asteptat festival al lumii japoneze de peste an. Festivalul marcheaza din punct de vedere calendaristic sosirea primaverii ceea ce este un adevarat motiv de bucurie avand in vedere ca vremea din timpul sezonului rece nu este deloc prietenoasa. Insa, mai mult decat atat, dupa cum ati putut observa si pe parcursul articolului, importanta culturala a festivalului sakura este mult mai mare. Festivalul se incheie cu o adevarata ploaie de petale care va imbraca intr-o mantie rozalie pamantul japonez.