In sala procesului de la Nurnberg din Germania avea sa se stabileasca un precedent important in legislatia internationala, aici fiind judecati pentru crimele lor principalii lideri nazisti, dupa numeroase divergente si indelungi dezbateri la nivel international. Astfel, trebuie ales de indata un loc unde importantul proces sa se desfasoare, in cele din urma, optandu-se pentru Palatul Justitiei din Nurnberg, Germania, deoarece acesta era printre putinele locuri care scapasera aproape intacte in urma bombardamentelor aliate.
Douazeci si doi de lideri nazisti au ajuns in fata fortelor aliate victorioase pentru a fi judecati pentru crimele pe care le comisesera. Rudolf Hess, Hermann Goring, Karl Donitz si Joachim von Ribbentrop se numara printre cele mai sonore nume ale criminalilor de razboi care au fost judecati aici, in Sala 600; mai tarziu, de asemenea, aveau sa fie adusi si alti lideri nazisti, mai cu seama in „al doilea process de la Nurnberg”, asa cum a fost numit.
Procesul principal a durat un an, mai precis din luna noiembrie a anului 1945 pana in octombrie 1946. Inculpatii au fost acuzati atunci de crime impotriva umanitatii si, bineinteles, de crime de razboi. Desfasurarea de un an a fost pe cat de impresionanta, pe atat de anevoioasa pentru justitie, deoarece juratii trebuiau sa cantareasca, in mod corect si obiectiv, fiecare marturie, sa o examineze echidistant si sa ia o decizie. De pilda, doar marturiile examinte de catre jurati formau patruzeci si doua de volume groase. Cand s-au pronuntat sentintele, doisprezece inculpate au fost condamnati la moarte, alti trei la inchisoare pe viata, patru la inchisoare intre zece si douazeci de ani si doar doi inculpati au fost achitati in cele din urma.
Hermann Goring, spre exemplu, a fost condamnat la moarte prin spanzurare, insa inainte sa fie executat, s-a otravit. In sala procesului de la Nurnberg istoria s-a scris ca un raspuns la crimele oribile comise de cei mai ingrozitori oameni care au trait in secolul al XX-lea, insa pe langa faptul ca aceste persoane au fost pedepsite, procesul de la Nurnberg a stabilit un precedent extrem de important in istoria justitiei: aici, un tribunal international, format la acel moment, a emis verdicte pentru incalcari ale dreptului international.
De altfel, acesta a fost primul pas in elaborarea unei legislatii internationale care sa permita judecarea la acest nivel, la Haga, a marilor criminali. Un exemplu care merita amintit este cel al fostului presedinte al Serbiei si Iugoslaviei, Slobodan Milosevici, care a fost judecat la Haga. Inainte ca procesul de la Nurnberg sa inceapa, s-a decis extinderea Salii 600, insa dupa acesta s-a incheiat la un an de la incepere, sala a fost readusa la dimensiunile initiale, iar in zilele noastre este folosita in acelasi scop.
Mai mult decat atat, la finalul fiecarei saptamani, aici se organizeaza tururi destinate vizitatorilor interesati in a afla mai multe detalii despre sala procesului de la Nurnberg si, desigur, pentru a vedea acest loc in care istoria avea sa se scrie prin luarea unor decizii fara precedent. Aici, Hermann Goring a rostit poate cele mai cunoscute fraze ale sale, cuvinte care au socat o intreaga lume: „Indiferent ca este sau nu ascultat, poporul poate fi facut sa se supuna. Asta e usor de realizat.”.