Cu resedinta la Zalau, judetul Salaj se afla in Transilvania si are in componenta sa un singur municipiu, trei orase si 57 de comune. Judetele vecine ale sale sunt Maramures si Satu Mare (nord), Cluj (sud, sud-est si est) si Bihor (vest si sud-vest).

Pe teritoriul Salajului a fost descoperit cel mai vechi tezaur din aur masiv, care dateaza din neolitic – este vorba de niste idoli antropomorfi care cantaresc 780 de grame. In perioada daco-romana, aici se afla “Drumul sarii”, o artera comerciala care transporta sarea din Transilvania spre Europa Centrala. Mai mult, Porolissum, un oras din Dacia romana, este mentionat in lucrarea “Geographia” a lui Ptolomeu, semn ca teritoriul era unul important pentru daci. Dupa cucerirea romana, in Muntii Meses s-a trasat granita nord-estica a Imperiului, care delimita provincia Dacia de teritoriile dacilor liberi.

judetul Salaj

In Evul Mediu, judetul Salaj de astazi era cunoscut sub numele de Comitatul Crasna sau Varmeghia Crasnei. Acest comitat a functionat pana in anul 1876, fiind parte a Regatului Ungariei. O buna perioada de timp, capitala comitatului a fost la Simleu Silvaniei, de unde a provenit familia Bathory, o familie influenta in Transilvania si in Europa de Rasarit in secolele XVI – XVII. Dupa desfiintarea Comitatului, ca urmare a unei reforme administrative, teritoriul a format, alaturi de Comitatul Solnocul de Mijloc, Comitatul Salaj. Acesta a functionat pana in 1920, avand capitala la Zalau. In anul 1920, dupa Tratatul de la Trianon, comitatul a fost anexat Romaniei, impreuna cu toata Transilvania.

Castrul Prolissum
Castrul Prolissum

Printre principalele obiective turistice ale judetului Salaj se numara castrul Prolissum, unul din cele mai bine conservate castre de pe teritoriul Romaniei si, totodata, unul din cele mai mari situri arheologice din tara. Sapaturile arheologice se desfasoara din anul 1970, arheologii reusind sa descopere mai multe ruine, printre care cele ale orasului civil. Anual, la acest castru se desfasoara Festivalul Roman Zalau Porolissum, in cadrul caruia se fac reconstituiri istorice ale vietii romane. Judetul este impanzit de ruine ale unor castre romane, acestea gasindu-se in localitati ca Bucium, Romanasi sau Romita. De asemenea, la Almas, Simleu Silvaniei si Moigrad se pastreaza ruinele unor fortificatii medievale. Cetatea Almasului este una din cele mai vechi cetati din Transilvania (1247 – 1278).

Judetul Salaj se mandreste si cu faptul ca pe teritoriul sau se gasesc cele mai vechi picturi rupestre din aceasta parte a continentului European. Picturile, care au o vechime de peste 12.000 de ani, au fost descoperite, in anul 1979, intr-o pestera dintr-o cariera de calcar, in localitatea Cuciulat. Acestea infatiseaza o figura umana, un cal, silueta unei pasari si o felina. Un alt obiectiv turistic, de data aceasta de factura arhitecturala, este Castelul Wesselenyi din Jibou, construit in anul 1779.

Castelul Wesselenyi din Jibou
Castelul Wesselenyi din Jibou

Din pacate, edificiul nu se afla in cea mai buna conditie, insa interiorul sau este folosit pentru Clubul copiilor din localitate. Langa castel, in fostul parc de agrement al familiei Wesselenyi, se afla Gradina Botanica a Institutului de Cercetari Biologice (Gradina Botanica “Vasile Fati”), care a fost infiintata de un profesor de biologie, ca elevii sai sa poata puna in practica teoriile invatate. Un alt obiectiv natural remarcabil este rezervatia naturala “Gradina Zmeilor”, care consta intr-un ansamblu de stanci cu forme neregulate.

Manastirea Stramba
Manastirea Stramba

Pe langa toate acestea, judetul Salaj are mai mult de 70 de biserici din lemn, construite in secolele XV – XVII. Una din acestea este biserica de la Manastirea Stramba din localitatea Paduris. Desi a fost inchisa pentru 280 de ani, manastirea a fost reinfiintata in anul 1993 si acum este singura manastire de calugari din judet. Alte biserici de lemn se gasesc la Fildu de Sus, Poarta Salajului sau Lozna. Totodata, in acest judet se gasesc doua statiuni balneo-climaterice, Bizusa si Boghis. Chiar daca nu sunt foarte populare, spre deosebire de alte statiuni din Romania, ele sunt apreciate pentru efectele lor curative.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.